11.8.12

Καίγεται το Άγιο Όρος


Γιγαντιαία η κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στο Άγιο Όρος, κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις με πευκοδάσος. 
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.
Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο 'Αγιο Όρος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλο. Μάλιστα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέθεσε  5 αεροσκάφη CL-415, 9 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα καθώς και 309 άτομα.  
Δύναμη 49 Σέρβων πυροσβεστών, με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες κατέφτασε το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς. Η Κυβέρνηση της Σερβίας ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια. Η γειτονική χώρα εξέφρασε την επιθυμία της να συνδράμει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.
Σημειώνεται ότι από τη μεγάλη φωτιά έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής περίπου 12.000-15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου