30.8.12

Καρέλιας: Οι εξαγωγές «πλημμύρισαν» το ταμείο


Παρά τη δυσμενή κατάσταση στην εγχώρια αγορά, η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας κατάφερε να ανεβάσει κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τις πωλήσεις της από τα 284,2 στα 307,5 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας επίσης την καθαρή της κερδοφορία από τα 12,7 στα 25,6 εκατ. ευρώ.

Η τόσο μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών του Ομίλου κατά 43,5%, οι οποίες απευθύνθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Ασία και Βόρεια Αφρική. Πέραν της αύξησης των εξαγωγών, αναμφίβολα, θετικά επέδρασε και η ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς οι πωλήσεις στο εξωτερικό γίνονται ουσιαστικά σε δολαριακές τιμές.

Στο επίπεδο των ταμειακών ροών τώρα, ο Όμιλος δημιούργησε κατά το πρώτο εξάμηνο ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 29 εκατ. ευρώ, οι οποίες όχι μόνο χρηματοδότησαν το διανεμηθέν μέρισμα της χρήσης 2011 (15,7 εκατ./ ευρώ) αλλά παράλληλα ενίσχυσαν περαιτέρω και τα διαθέσιμα της εταιρείας.

Σε ενοποιημένη βάση, στις 30 Ιουνίου 2012, τα διαθέσιμα της Καρέλιας ανήλθαν στα 194,7 εκατ. ευρώ(!) όταν οι τραπεζικές της υποχρεώσεις ήταν μηδενικές.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η διοίκηση της Καρέλιας αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για την πορεία της στην εγχώρια αγορά, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.
 Σε ότι αφορά τις διεθνείς πωλήσεις της, εκτιμά πως αναμένεται να συνεχιστεί η καλή πορεία στις βαλκανικές αγορές και στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις χώρες της Αφρικής –και εξ’ αιτίας της σημαντικής αποθεματοποίησης- αναμένεται μια μείωση του συνολικού όγκου πωλήσεων για τους πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου, με παράλληλη στροφή των αγορών αυτών στα πιο κερδοφόρα για την εταιρεία σήμερα.

Η διοίκηση της Καρέλιας επίσης, επισημαίνει πως σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της κερδοφορίας το 2012 θα παίξει η πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου