25.8.12

Η Κορωνη στο επίκεντρο της Μεσογειακής Διατροφής 2012



Με ένα μεγάλο πανηγύρι, στο μόλο της Κορώνης Μεσσηνίας ολοκληρώνονται  Σάββατο βράδυ οι εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής 2012. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων (δηλαδή από την Ελλάδα οι γυναίκες της Κορώνης, από Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο)  που μετέχουν θα προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες εδέσματα με προϊόντα  της Μεσογειακής διατροφής που οι ίδιοι έφεραν από την πατρίδα τους. Φυσικά θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα, όπως οι λαοί της «λεκάνης» της Μεσογείου ξέρουν να παρουσιάζουν.                                                     
 Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια όταν δήμαρχος Κορώνης ήταν ο Θοδ. Σαλαντής και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα της  Ουνέσκο, προκειμένου να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής καρπών, προϊόντων και ότι γίνεται από αυτά. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό της προστασίας των προϊόντων στόχος είναι και η προστασία της ανθρώπινης  ζωής μέσω της διατροφής.                                                                                                                
 Η Ελλάδα, μέσω της Κορώνης, παρουσιάζει το λάδι (κυρίως) από την φημισμένη Κορωναίϊκη ποικιλία.   Στο πρόγραμμα επιδιώκει να ενταχθεί η κοινότητα Αγρού Κύπρου. Ήδη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο και τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις και μετέχουν ενεργά. Ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα των εμβληματικών κοινοτήτων έχει εκδηλωθεί από Γαλλικής και Πορτογαλικής πλευράς.
 Το μόνο που δεν μπορεί κανείς να πει, είναι ότι επρόκειτο για μία ακόμη τυπική εκδήλωση. Η πρωτοβουλία που έχει πάρει... σάρκα και οστά φαίνεται ότι αρχίζει να βάζει τις βάσεις για θετικά αποτελέσματα με την Κορώνη να είναι η Εμβληματική Κοινότητα της χώρας μας και να συμμετέχει μαζί με άλλες περιοχές της Μεσογείου, σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την προστασία της... προστασίας μας. Και όπου στο δεύτερο ''προστασία'' βάλτε τον τρόπο ζωής μας, που είναι αλληλένδετα συνδεδεμένος με την μεσογειακή διατροφή. Μια διατροφή που έχει αρχίσει να... διαβρώνεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η όλη προσπάθεια που ξεκίνησε από το δήμο Πύλου – Νέστορος – με την σφραγίδα του Δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη - χαρακτηρίζεται μέχρι τώρα μεθοδική και με αποτελεσματική, με συνέπεια αυτή να βαδίζει στα χνάρια της απόφασης της Unesco που ενέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνοντάς της (ως διατροφικό μοντέλο) παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.                                                                                                                                                       Η Κορώνη, λοιπόν, μαζί με την Soria, το Cilento, το Chefchaouen, συνδυάζουν αρμονικά το τρίπτυχο διατροφή – παράδοση – ιστορία. Και αυτή τη διάσταση βιώνει κανείς στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής, που ξεκίνησε με εκδηλώσεις, ημερίδες, γευσιγνωσία και έκθεση τοπικών προϊόντων.
Η κεντρική εκδήλωση έγινε χθες παρουσία πολλών παραγόντων, αρχών και με σημαντικές τις παρουσίες του Υπουργού ΑΑΤ, του Πρέσβη της Κύπρου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αλλά και άλλων εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.
Μάλιστα αυτή μεταδόθηκε δορυφορικά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με αρκετές χώρες να λαμβάνουν το σήμα και την Κορώνη να προβάλλεται σημαντικά, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία και διαρκή παρουσία του δήμου Πύλου – Νέστορος σε επίπεδο εξωστρέφειας.
Στα μελανά σημεία της χθεσινής εκδήλωσης για την Μεσογειακή διατροφή στην Κορώνη ήταν ότι κανένας δεν ανέφερε ούτε το όνομα του πρώην Δημάρχου Κορώνης και δημοσιογράφου Θόδωρου Σαλαντή που είχε μεγάλη συμβολή στην ιδέα αυτή μια και άρχισε επί δημαρχίας του. Όλοι στην Μεσσηνία ξέρουμε ότι
πάλεψε γι αυτήν την ιδέα που όταν είπε σε κάποιους να την στηρίξουν τότε διότι θα αποτελέσει μεγάλη προβολή της περιοχής, αυτοί γέλαγαν αδιάφορα... ενώ τώρα..; Πάντως πιστεύουμε ότι δεν έγινε σκόπιμα και σήμερα αλλά και αύριο που συνεχίζονται οι εκδηλώσεις θα υπάρξει έστω μία αναφορά για τον πετυχημένο πρώην Δήμαρχο άλλωστε ο σημερινός Δήμαρχος Δ.Καφαντάρης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο και φροντίζει προσωπικά! για όλα.Α.Χ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου