15.6.12

Αχ κ. Κασιμάτη, τελικά υπάρχει δεοντολογία του "σχολιαστή";


 Σχόλιο του Οδυσσέα Βουδούρη
Δεν γνωρίζω τον κ. Στέφανο Κασιμάτη. Τον  διαβάζω όμως.  
Είναι αρθρογράφος και σχολιαστής σε μια σοβαρή (από τις σοβαρότερες) εφημερίδες, την Καθημερινή. Πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα ο σχολιαστής. Δεν είναι ακριβώς δημοσιογράφος, δηλαδή δεν επιφορτίζεται με το καθήκον να παρουσιάσει μια, όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη, ενημέρωση. Εξ' ορισμού είναι υποκειμενικός. Καλείται μόνο να σχολιάσει ένα γεγονός, σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις ένα σχολιαστή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον πολιτικό, που συνήθως βάζει στο στόχαστρο… ο σχολιαστής. Δύσκολο αλλά αναγκαίο, διότι κανείς δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο όταν ένα μικρό του άρθρο μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, όσο δεν την επηρεάζουν δέκα παρεμβάσεις βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής. Ας αντιστρέψουμε λοιπόν για μια φορά τους ρόλους και ας δούμε, εν είδει  "case study", πώς σχολιάζει ο κ. Κασιμάτης τον Φώτη Κουβέλη (12/06/2012).

Ο Φώτης Κουβέλης είναι λοιπόν "ένας κουρασμένος και κουραστικός εξηντάρης". Μπα; Πως μου είχε διαφύγει; Ο κ. Κουβέλης ίδρυσε πριν από 2 χρόνια ένα νέο κόμμα, στο οποίο πρωτοστάτησε σε καθημερινή βάση, πέτυχε ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό αποτέλεσμα, κέντρισε θετικά το ενδιαφέρον της μετεκλογικής περιόδου και, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κασιμάτη, διεκδικεί τώρα την τρίτη θέση… "Pas mal" θα λέγαμε για έναν "κουρασμένο" πολιτικό. Ναι, αλλά είναι "κουραστικός",  σχολιάζει ο κ. Κασιμάτης. Καταλαβαίνω ότι σίγουρα κουράζει τον κ. Κασιμάτη, ο οποίος ίσως θα προτιμάει κάποιους δυναμικούς φωνακλάδες ή εν πάση περιπτώσει κάποιους πιο ζωηρούς πολιτευτές,  που, δόξα τω Θεώ, αφθονούν στη χώρα μας. Απολύτως σεβαστή αυτή η ευαισθησία, άσχετα αν βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας, που κατατάσσει τον κ. Κουβέλη μακράν πρώτο σε δημοτικότητα (62%, με τον δεύτερο σε 20 ποσοστιαίες μονάδες απόσταση, στην έρευνα της Metron Analysis της 31ης Μαΐου 2012). Θα μου πείτε, άλλο "δημοφιλής" και άλλο "κουραστικός. Άντε να το δεχτώ, αν και απίθανο (ας μετρήσουν οι δημοσκόποι την "κουραστικότητα" την επόμενη φορά!). Αλλά βρε κ. Κασιμάτη, αυτό που κάνει "μπαμ" σε όλη την κοινωνία, σας αφήνει  τόσο αδιάφορο; Μέσα σε όλη την πίκρα και μια καλή κουβέντα για τον κυρ Φώτη; Όχι!

Επόμενο σχόλιο: ο Φώτης Κουβέλης "έχει το χάρισμα να δείχνει τουλάχιστον δέκα χρόνια μεγαλύτερος". Μπορεί να είναι κι αλήθεια. Αλλά τι γυρεύει εδώ αυτό το σχόλιο; Αν ο Κουβέλης ήταν ηθοποιός και η Καθημερινή ήταν το "Λοιπόν" ή η "Εσπρέσο", θα το καταλάβαινα. Πολιτικός είναι ο άνθρωπος. Και την Καθημερινή τη διαβάζουν σοβαροί αναγνώστες. Δεν ξέρω πόσο τους ενδιαφέρει ότι π.χ. ο Πάγκαλος είναι λιγότερο χοντρός απ' ότι δείχνει (το απέδειξε εκθέτοντας δημοσίως το σώβρακο του), ο Τσίπρας δείχνει πιο νέος από την ηλικία του, η Μιλένα είναι πιο γοητευτική στο γυαλί και ο Βουδούρης χάνει στην τηλεόραση, διότι δεν φαίνεται ότι είναι ψηλός. Μήπως κ. Κασιμάτη θα καταλήξουμε, εν είδει πολιτικού σχολιασμού, να συζητάμε για το ποιος αρχηγός κόμματος ροχαλίζει στον ύπνο του;

Αφήνω και κάποια ακατανόητα: σχολιάζοντας μια φωτογραφία του κ. Κουβέλη που περπατά, ο κ. Κασιμάτης παρατηρεί με οξυδέρκεια: "μάθαμε ότι ο ευπρεπής κύριος Κουβέλης μπορεί και να βαδίζει": δηλαδή τι; Μέχρι τώρα τον έβλεπε ο κ. Κασιμάτης να μετακινείται σε αναπηρικό καροτσάκι;

Και περνάω στα αμιγώς πολιτικά. Η Δημοκρατική Αριστερά λοιπόν. Τι να πούμε για αυτό το κόμμα, το οποίο διαθέτει τα λιγότερα οικονομικά μέσα και έκανε την πιο διακριτική εκλογική εκστρατεία; Μα ότι είναι αυτό που ρυπαίνει το περιβάλλον με τις αφίσες του! Όχι ότι ΚΑΙ αυτό ρυπαίνει. Μόνο αυτό ρυπαίνει, διότι παρά το γεγονός ότι οι αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Καμμένου, του ΚΚΕ, της ΝΔ είναι κατά κανόνα δυο φορές μεγαλύτερες  και σαφώς περισσότερες, μόνο αυτές της Δημοκρατικής Αριστεράς προσέβαλαν την ευαισθησία του κ. Κασιμάτη.

Είπαμε: ο σχολιαστής είναι εξορισμού υποκειμενικός. Πρέπει να είναι εμπαθής και μεροληπτικός;
Ας το σχολιάσει κάθε αναγνώστης.

Οδυσσέας Βουδούρης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου