22.6.12

Ο φόβος της Κόλασης μειώνει... την εγκληματικότητα


Για τη μείωση της εγκληματικότητας αποτελεσματική δεν είναι μόνο η αστυνόμευση αλλά και... ο φόβος για την κόλαση! Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι στις κοινωνίες που πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή και η θρησκεία τους παρουσιάζει την Κόλαση σαν τιμωρία, το φαινόμενο είναι αισθητά περιορισμένο.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr, oι ερευνητές του εργαστηρίου Κουλτούρας και Ηθικής του πανεπιστημίου του Όρεγκον, δημοσίευσαν σχετικά με μια μελέτη, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι η θρησκεία αποτελεί ανάχωμα κατά των ανήθικων συμπεριφορών.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν και οι ψυχολόγοι, η πίστη στην ύπαρξη της Κόλασης επιδρά σημαντικά στο επίπεδο της εγκληματικότητας, αφού σε όσες κοινωνίες η επικρατούσα θρησκεία περιέχει μία κυρίαρχη τιμωρητική μεταθανάτια διάσταση και οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν λίγο πολύ σε αυτήν, η εγκληματική δραστηριότητα είναι μειωμένη.
Αντίθετα, όπου επικρατεί η πίστη στον Παράδεισο, η εγκληματικότητα είναι αυξημένη. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν αποδείξει πέρυσι ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εξαπατήσουν τους άλλους, όταν πιστεύουν σε ένα Θεό που συγχωρεί, παρά σε ένα Θεό που τιμωρεί.
Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις επιστημονικές θεωρίες ότι η θεϊκή και γενικότερα η υπερφυσική - υπερβατική τιμωρία, εμφανίστηκε στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μία πολύ αποτελεσματική πολιτισμική επινόηση προκειμένου να ωθήσει τα μέλη των κοινωνικών ομάδων να δρουν πιο ηθικά στις μεταξύ τους σχέσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου