11.6.12

Τέλος στον καρκίνο της μήτρας;

Τεράστια βήματα προόδου στον τομέα της πρόληψης
Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε η επιστημονική κοινότητα την ανακάλυψη ενός ξεχωριστού πληθυσμού κυττάρων που ευθύνονται για όλους τους καρκίνους της μήτρας και με την αφαίρεσή τους θα μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος για όλες τις γυναίκες...
«Βρήκαμε έναν ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους αν όχι όλους τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων», εξηγεί ο δρ Κρίστοφερ Κραμ, κύριος συντελεστής της έρευνας αυτής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ημερομηνίας 11 ως 15 Ιουνίου.
Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που είναι δυνάμει επικίνδυνα, καθοδηγώντας καλύτερα τους γιατρούς ως προς την επιλογή θεραπείας.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι η αφαίρεση των κυττάρων αυτών από τις πολύ νεαρές γυναίκες προτού εκτεθούν σε μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή σε προκαρκινικές αλλοιώσεις θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος της μήτρας! Οι ερευνητές άλλωστε υπογραμμίζουν ότι, μόλις αφαιρεθούν από τον τράχηλο της μήτρας, τα κύτταρα αυτά δεν αναπαράγονται.
Απαιτείται ωστόσο πολύς χρόνος ακόμη μέχρι να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για τυχόν κινδύνους της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου