26.6.12

Κυβέρνηση για Γκίνες: Δύο ατυχηματα και μια μεγάλη γκάφα μέσα σε 7 ημέρες


Μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της, κανείς δεν περίμενε ότι το ξεκίνημα της κυβέρνησης θα στιγματιζόταν από τόσο δυσάρεστα επεισόδια. 
Τρία απανωτά ατυχήματα φέρνουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολη θέση και ταλαιπωρούν την εικόνα της Ελλάδας στην κρισιμότερη στιγμή για την Ευρωζώνη.
Αυτά είναι: 
Η περιπέτεια της υγείας του ίδιου του πρωθυπουργού που αναγκάζεται να ακινητοποιηθεί για 10 ημέρες, η πρόωρη αποχώρηση του Βασίλη Ράπανου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και η μεγαλειώδης γκάφα της κυβέρνησης που αγνοούσε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής ένας απλός υπουργός Εξωτερικών.
Σήμερα πραγματοποιούνται τα καθοριστικά ραντεβού και τηλεφωνήματα για την αντικατάσταση του Βασίλη Ράπανου στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Από τον πρωθυπουργό αναζητείται κατ' αρχήν τεχνοκράτης κοινής αποδοχής, στο πρότυπο Ράπανου. Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν με τον Αντώνη Σαμαρά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό, σαφείς προδιαγραφές για τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος κ. Ράπανου.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να διαθέτει κάποια βασικά προσόντα, αντικειμενικές ικανότητες, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αποδοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Προδιαγραφές για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών θέτει και η ΔΗΜΑΡ. Ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης επεσήμανε χθες ότι «ο αντικαταστάτης του κ. Ράπανου πρέπει να έχει τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά και να εκπέμπει τα ίδια μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό» βάζοντας ψηλά τον πήχυ. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι ο αντικαταστάτης του κ. Ράπανου πρέπει να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, να είναι τεχνοκράτης με υψηλή κατάρτιση και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής αγοράς και των ευρωπαίων εταίρων.
Τα πρόσωπα που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές δεν είναι πολλά και στη λίστα των υποψηφίων παραμένουν ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Τάσος Γιαννίτσης ενώ ακούγεται και το όνομα του προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Τουρκολιά, υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για το υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι έρευνες της κυβέρνησης στρέφονται τώρα και στην αναζήτηση κομματικού στελέχους για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μετακινήσει τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο και να τοποθετήσει στη θέση του υπουργό Ανάπτυξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ακόμη και να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη για το υπουργείο Οικονομικών ή τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου.
Την ίδια ώρα αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε το φάλτσο της κυβέρνησης να ορίσει εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, κίνηση που δείχνει στην καλύτερη περίπτωση άγνοια, στη χειρότερη επιπολαιότητα.
Και μόνο το γεγονός ότι παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ενωση για να επισημάνει στην ελληνική διπλωματία ότι στη σύνοδο έπρεπε να μεταβεί ο ανώτατος άρχων της χώρας -ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην προκειμένη περίπτωση αφού θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός- καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στην Αθήνα.
Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης επιχειρούν να συντονιστούν και να κάνουν προσεκτικά βήματα, ώστε να μην χρεωθούν λάθη των επιτελών του πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αποφάσισαν να μην συνοδεύσουν τον κ. Παπούλια στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, καθώς η απουσία του κ. Σαμαρά θα τους έφερνε ευθέως στο κάδρο της κρίσης, σε μία δύσκολη καμπή..iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου