31.5.12

ΧΡΥΣΟ ΠΑΡΤΥ με τον Αγροτικό ΦΠΑ στην Τριφυλία !!

 Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ...ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΕΣΠΑΣΕ  !!
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το θέμα του σκανδάλου με την επιστροφή ΦΠΑ στην περιοχή της Τριφυλίας καθώς μετά την σύλληψη της 47άχρονης έχουν αρχίσει τα αλληλοκαρφώματα με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα να κρατείτε ένας επιφανής μεγαλέμπορος της Τριφυλίας στην αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας ενώ το κουβάρι ξετυλίγεται...
Αγρότες «καλλιεργούσαν» εικονικά στρέμματα με εικονικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων (από λάδι μέχρι ακτινίδια) στην τιμή του 4% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου και «εικονικοί χονδρέμποροι» ... τα αγόραζαν με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων προς το υπόλοιπο 7% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου.
Οι «εικονικοί χονδρέμποροι» καπάρωναν την ...σοδειά των αγροτών με την προπώληση πλαστών– εικονικών τιμολογίων και οι ίδιοι ελάμβαναν την αμοιβή τους, μετά την είσπραξη – επιστροφή του ΦΠΑ από τους αγρότες. Η παραπάνω ... παραγωγική διαδικασία, αλλά και ο τρόπος ... πληρωμής («η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους «χονδρεμπόρους» - διακινητές των πλαστών τιμολογίων μετά την επιστροφή – είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες») περιγράφεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.
ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΚΑΙ... ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Όμως, υπήρχαν ακόμα και «τοις μετρητοίς» εξοφλήσεις πλαστών τιμολογίων εκ μέρους «εικονικών αγροτών», παρότι η αξία του ΦΠΑ τους ανερχόταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ το ΣΔΟΕ όταν το απόγευμα της Δευτέρας συνέλαβε τους εικονικούς χονδρέμπορούς, στο πορτμπαγκάζ εντόπισε μέχρι και πλαστά τιμολόγια για... εξαγωγές! Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τις έρευνες ενός ολόκληρου έτους αποκαλύπτουν «σημεία και τέρατα»
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και ... αγρότης που υπέβαλλε πλαστά τιμολόγια και εισέπραξε περίπου 330.000 ευρώ, μέσα σε μια χρονιά μόνο! 
Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις που και τραπεζικοί υπάλληλοι, χωρίς ούτε στρέμμα ιδιόκτητης ή μισθωμένης αγροτικής έκτασης, υπέβαλαν τιμολόγια πάνω από 400.000 ευρώ! 
Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, «εικονικές καλλιέργειες» και «εικονικοί αγρότες και χονδρέμποροι» υπήρχαν στην περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας, εδώ και τουλάχιστον δέκα ολόκληρα χρόνια, χωρίς ακόμα να μπορεί επακριβώς να υπολογιστεί η ηλικία της απάτης.
 Η ζημία για τα ταμεία του κράτους (από την επιστροφή ΦΠΑ που ποτέ δεν είχε εισπράξει), σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, και αφορά μόνο στη τελευταία διετία της κρίσης, το πολύ. 
Όμως προβολές σε παρελθόντα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και διαχρονική έκταση συναλλαγών, από καλά γνωρίζοντες, εκτιμούν το τελικό ποσό άνω του δισεκατομμυρίου.
Σύμφωνα με όλα στοιχεία, το κύκλωμα των «εικονικών χονδρεμπόρων» είχε ως «κέντρο» την Τριφυλία (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους), επειδή το εξέτρεφαν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι – παράγοντες,
που μπορούν να συνοψιστούν σε πλούσια και πολυποίκιλη πραγματική αγροτική παραγωγή και απουσία ή έλλειψη επαρκών κρατικών και αγροτοσυνεταιριστικών υπηρεσιών ελέγχου (Εφορίες, ΕΑΣ, κτλ).
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το κύκλωμα αναπτυσσόμενο με τα χρόνια δεν ξεπέρασε πολύ γρήγορα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες, τα όρια του Νομού Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, προσλαμβάνοντας πανελλαδικές διαστάσεις.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι εμπλέκονται «εικονικοί αγρότες» όχι μόνο από την Πελοπόννησο, αλλά ακόμα και από Αθήνα, Κέρκυρα, Έδεσσα, κτλ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου