5.5.12

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ....24 ώρες πρίν την κάλπη !

Τα κομματικά επιτελεία ξενύχτησαν χθες. Τα μηνύματα από όλη τη χώρα και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, δεν προσφέρονταν για εύκολες αποφάσεις- περισσότερο μοιάζουν με δυσεπίλυτους γρίφους. Δεν είναι η σειρά των κομμάτων που τους μπερδεύει.
Αυτή είναι... πλέον γνωστή: 
Πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ΚΚΕ, με τους Φώτη Κουβέλη και Πάνο Καμμένο να ακολουθούν. 
Τα ποσοστά είναι που δημιουργούν τους πονοκεφάλους. Φυσικά, ποτέ δεν τα γνώριζαν επακριβώς.

Αλλά αυτή τη φορά είναι χαμηλά, σε σημείο που μια μικρή μετατόπιση ή ορισμένες οριακές νίκες σε κρίσιμους νομούς, ενδεχομένως να αλλάξουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Ενίοτε οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν απίθανα ευρήματα, που θεωρείται απίθανο να επαληθευτούν. Προ ημερών π.χ. ένα από τα «μικρά» κόμματα ανιχνευόταν ότι μπορεί να καταλάβει την πρώτη θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Στη συνέχεια, οι ενδείξεις άλλαξαν. Το μικρό ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δέχονται να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις- κάπου 20- 25%, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Για τους λόγους αυτούς, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ρίχνουν βάρος στις αποκαλούμενες «ειδικές» περιφέρειες. Σαν τέτοιες θεωρούνται οι οκτώ 4εδρικές και οι οκτώ μονοεδρικές.

Στις μονοεδρικές- Γρεβενά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Σάμο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να συμβεί: ο πρώτος… τα παίρνει όλα. Πιο πολύπλοκο είναι το θέμα στις 4εδρικές περιφέρειες.

Σε Έβρο, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Καρδίτσα, Κορινθία και Χανιά, ο δεύτερος σε πανελλαδικό επίπεδο, για να εξασφαλίσει μια έδρα, θέλει στο νομό ποσοστό 25% ώστε να την κερδίσει από την πρώτη κατανομή.

Ειδάλλως, οι ιδιομορφίες του εκλογικού νόμου μπορεί και να τον αφήσουν χωρίς καμιά έδρα! Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, φοβούνται το ίδιο πράγμα. Οι μηχανισμοί, γνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους, το τελευταίο 24ωρο να ρίξουν λευκή πετσέτα εγκαταλείποντας την προσπάθεια. Αύριο το βράδυ θα γνωρίζουμε…Θέμης Δαγκλής newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου