10.3.12

Ν.Γιαννακοπούλου - Η εγκληματικότητα πλήττει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη !!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
α) Εσωτερικών
β) Προστασίας του Πολίτη
«Η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων πλήττει βάναυσα την επιχειρηματικότητα και το αίσθημα ασφάλειας»
Αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Δηλαδή» όπως επισημαίνεται στη νέα έρευνα καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων, «μπορεί να γίνει λόγος για επιδημία λουκέτων στην αγορά η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται ως μεταδοτική ασθένεια». Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα κρισιμότερη από το προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2011.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι έμποροι του κέντρου, τα ναρκωτικά, η πορνεία, το παραεμπόριο, τα επεισόδια και οι εγκληματικότητα των αλλοδαπών είναι η μεγάλη πληγή της επιχειρηματικότητας στο κέντρο της Αθήνας που οδηγεί τη μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας σε «λουκέτο», καθώς κάνουν λόγο για καθημερινά περιστατικά ληστρικών επιθέσεων, για ανεξέλεγκτη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών, για πορνεία και για πολλά περιστατικά βίας, που δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα για τους κατοίκους, για τους τουρίστες, αλλά και για κάθε άλλο επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η εγκληματικότητα στην Αθήνα έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με μερίδιο 64% στις ανθρωποκτονίες, 75% στις ληστείες, 64% στις κλοπές και 65,5% στο λαθρεμπόριο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αναλογεί στο κέντρο και, συγκεκριμένα, στο «αμαρτωλό» τετράγωνο Ομόνοια – Πλατεία Κάνιγγος – Πλατεία Καραϊσκάκη – Πλατεία Κουμουνδούρου που είναι εδώ και χρόνια, άβατο. Χαρακτηριστικά, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 40 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της εγκληματικότητας. Ιστορικά ξενοδοχεία οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, λόγω της έλλειψης πελατών, ενώ άλλες μονάδες βλέπουν την πληρότητά τους να βαίνει συνεχώς μειούμενη. Οι τουρίστες από τις χώρες της Ευρώπης κι όχι μόνο, φοβούνται πλέον να επισκεφτούν τη χώρα μας, καθώς πολλοί έχουν πέσει θύματα. Οι κλέφτες θεωρούν από τα πιο εύκολα θύματά τους, τους τουρίστες, καθώς βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον και συνήθως δεν προβάλλουν αντίσταση.
Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία για την έκρηξη της εγκληματικότητας επιβεβαιώνουν την τεράστια ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας που προκαλείται κυρίως από το διάχυτο έγκλημα, στο οποίο η συμμετοχή των λαθρομεταναστών είναι δυσανάλογα μεγάλη. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, μάλιστα, παρουσιάζεται αύξηση σε κλοπές και διαρρήξεις και στην περιφέρεια, γεγονός που φανερώνει ανησυχητική μετατόπιση εκεί της εγκληματικότητας από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η μετατόπιση έχει επίσης να κάνει µε τη βαριά εγκληματικότητα και µε εσωτερική μετανάστευση συμμοριών στην περιφέρεια.
Η διαρκής συσσώρευση λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και τις λίγες φορές που βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι κοινωνικές ισορροπίες και το κέντρο της Αθήνας να έχει μετατραπεί σε διχοτομημένη πόλη, τη στιγμή που η εγκληματικότητα αυτή δεν συναντάται στο κέντρο πρωτεύουσας καμιάς ευρωπαϊκής χώρας.
Η έλλειψη αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι τόσο έντονη που στην Ε.Ε. πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν θέμα ακόμα και αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν με το επιχείρημα ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα», όπως πρόσφατα δήλωσε η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών. Μάλιστα, ενδεικτικό στοιχείο περί της διασύνδεσης του τριγώνου λαθρομετανάστευση – εγκληματικότητα – οικονομική υποβάθμιση, αποτελεί το γεγονός ότι από τα περίπου 300 άτομα που μπαίνουν παράνομα κάθε μέρα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από λίγες μέρες. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Ευσταθεί το γεγονός ότι κονδύλια ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων ειδικά για την Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου κέντρων υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών παρέμειναν αναξιοποίητα, καθώς από τα χρήματα αυτά απορροφήσαμε μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ; Εάν ναι, για ποιόν λόγο;
2. Βρίσκεται ακόμη σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου και των γύρω περιοχών, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής 2010-2014 και υλοποιήθηκε στα μέσα του 2010; Κρίνονται τα αποτελέσματά του ως ικανοποιητικά; Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην αναθεώρησή του;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου