25.2.12

Συνεργασία με τη Ρηνανία-Βεστφαλία αναπτύσσει η περιφέρεια Πελοποννήσου

Την ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας της Γερμανίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, με συγκεκριμένη ατζέντα, συμφώνησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με τον Γερμανό αναπληρωτή Πρέσβη στην Ελλάδα Guy Feaux De La Croix, μετά τη θετική άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών του Γερμανικού κρατιδίου και την οποία μετέφερε ο κ. De La Croix.
Ο περιφερειάρχης τόνισε από τη μεριά του τον κρίσιμο ρόλο της Πελοποννήσου στον ευαίσθητο γεωπολιτικά χώρο της Μεσογείου, αλλά πρωτίστως την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση της διαπεριφερειακής συνεργασίας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός πυρήνα με σκοπό την εφαρμογή στρατηγικών πολιτικών, για την οικονομική ενδυνάμωση των περιφερειακών σχέσεων, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τομείς επίσης σημαντικοί, στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είναι, σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και ο πολιτισμός, υπογραμμίζοντας ότι, η περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύσσει εξωστρεφή δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Μπορούμε και επηρεάζουμε τις εξελίξεις με τις παρεμβάσεις μας όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές''.
Ανταλλαγές αντιπροσωπειών από τις δύο περιοχές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο και Σεπτέμβρη, με σκοπό τη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των οποίων θα ανακοινωθούν από τον περιφερειάρχη σε ειδικό forum που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη.
Τέλος, ο κ. Τατούλης πρότεινε η επόμενη Ελληνο-Γερμανική συνέλευση να πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη με τη σημείωση ότι δεν θα αποτελέσει μια ακόμα θεωρητική προσέγγιση, αλλά θα εστιαστεί σε συγκριμένες δράσεις για αποφάσεις και αποτελέσματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου