3.2.12

Στα 200 εκατ. βαρέλια φτάνει το κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό

«Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».
Αυτά εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδος.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.
Επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.
Σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση για τον πατραϊκό είναι ότι το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου