17.1.12

Icap: Έρχεται χιονοστιβάδα απολύσεων το 1ο εξάμηνο του 2012

ΤO 70% των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα προβεί σε απολύσεις μέσα στο προσεχές εξάμηνο και το 30% σε περικοπές μισθών, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα «HR Pulse» της ICAP People Solutions σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Πρόκειται για μια τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα που καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε έναν ζωτικό χώρο, αυτόν της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που αλλάζει ραγδαία.
Η συμμετοχή των εταιριών που παρέχουν στοιχεία αυξάνεται καθημερινά. Τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς περιλαμβάνουν τις απαντήσεις που καταχωρήθηκαν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας:
• 7 στις 10 εταιρίες θα μειώσουν το προσωπικό τους σε διάστημα 6 μηνών.
• 3 στις 10 θα προβούν σε μειώσεις μισθών σε διάστημα 6 μηνών.
• Ολοι ανεξαιρέτως απάντησαν ότι μελετούν μέτρα μείωσης του κόστους, αλλά λίγοι έχουν εισαγάγει διαδικασίες μείωσης κόστους που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.
• Σχετικά λίγοι μέχρι τώρα έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics), που για πρώτη φορά συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για έναν director είναι 105.000 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος για έναν manager/supervisor κυμαίνεται στις 55.000 ευρώ.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του ομίλου ICAP έχει στόχο να εδραιώσει ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα προσφέρει συντεταγμένη και επίκαιρη πληροφόρηση σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις και αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην πρώτη έρευνα HR Pulse 64% είναι ελληνικές, 53% έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 54% έχουν περισσότερους από 200 εργαζόμενους, 30% δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και 19% σε αυτόν του εμπορίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου