19.1.12

The Great Ocean Road - Η πιο εντυπωσιακή ακτογραμμή του κόσμου!

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗ
Great Ocean Road. Μια διαδρομή 240 χιλιομέτρων έξω από τη Μελβούρνη, παράλληλα στην πιο εντυπωσιακή ακτογραμμή του κόσμου!
Έναν δρόμο με θέα απ’ τη μια τις καταπράσινες πλαγιές των βουνών της οροσειράς Άτγουι με τα δάση βροχής, και απ’ την άλλη με υπέροχες δραματικές εικόνες από απόκρημνα βράχια που χτυπούν θεόρατα αφηνιασμένα κύματα και παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς να ξεπροβάλλουν μέσα στη θάλασσα, αλλά και ήρεμες ξανθές αμμώδεις παραλίες, μικρά ψαροχώρια και χαριτωμένες πόλεις με ευγενικούς κατοίκους που σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους.
Εδώ μνημεία, αξιοθέατα και έργα τέχνης είναι ένα: και αυτό είναι η Φύση. Διαδρομές στα δάση μαζί με ντροπαλά κοάλα και καγκουρό, πρωινό ξύπνημα για την παρατήρηση πουλιών, πικνίκ στους καταρράκτες, ψάρεμα, σέρφινγκ στην κόψη του κύματος και ιστορίες για ατρόμητους καπεταναίους, σούρουπο με φεγγαρόφωτο με τους πιγκουίνους, νόστιμα αγροτικά προϊόντα από τις φάρμες με τα σπιτικά τυριά, τα φρεσκοκομμένα μούρα και τα περίφημα κρασιά από τους αμπελώνες, είναι ό,τι θα πάρεις απ’ αυτόν τον τόπο.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΩΚΕΑΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Ο µεγαλύτερος δρόµος-µνηµείο πολέµου του κόσµου εκτείνεται κατά µήκος της Νότιας Ανατολικής Ακτής της Αυστραλίας, µεταξύ των πόλεων της Βικτώριας, Τζιλόνγκ, Λορν και Γουάρναµπουλ. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1918 και ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεµβρίου του 1932. Στην κατασκευή του έλαβαν µέρος 3.000 εργάτες - βετεράνοι του πολέµου. Ήταν ένας τρόπος για να βρουν εργασία οι στρατιώτες που γύρισαν από τον πόλεµο αλλά ταυτόχρονα να τιµηθούν οι πεσόντες του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου.
Το πρώτο τµήµα που ένωνε τη Λορν µε το ανατολικό κοµµάτι τέλειωσε το 1922 και στη συνέχεια κατασκευάστηκε το επόµενο συνδέοντας τη Λορν µε το Κέιπ Πάτον και τέλος µε το Απόλο Μπέι. Με αυτόν τον δρόµο βγήκαν από τον αποκλεισµό η Λορν και οι άλλες παράκτιες πόλεις, για τις οποίες ως τότε ο διά θαλάσσης ήταν ο ευκολότερος τρόπος προσέγγισης.
Η διαδροµή των 240 χιλιοµέτρων ξεκινάει από τη Μελβούρνη και περνάει από το Τζιλόνγκ (56 χλµ.), µε πρώτη πόλη του Μεγάλου Ωκεάνιου Δρόµου το Τόρκι, ύστερα από 40 χλµ. Στη συνέχεια θα περάσουµε από Μπελς Μπιτς, Ανγκλσι, Λορν, Κέιπ Πάτον και Απόλο Μπέι. Μετά θα αφήσουµε για λίγο τον ωκεανό ως τους βραχώδεις 12 Απόστολους, και µετά το Πορτ Κάµπελ θα πάρουµε τον δρόµο της επιστροφής.
Ο Μέγας Ωκεάνιος Δρόµος τελειώνει στο σηµείο που ενώνεται µε τον Πρίνσες Χαϊγουέι, 12 χλµ. ανατολικά του Γουάρναµπουλ, ενός παλιού λιµανιού φαλαινοθηρικών σκαφών, όπου τους χειµωνιάτικους µήνες (Μάιος ως Οκτώβριος) έρχονται αρκετοί για να δουν τις φάλαινες – οι οποίες τώρα πλέον προστατεύονται - µαζί µε τα µικρά τους.
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΤΓΟΥΙ
Αρχαία δάση βροχής με ψηλά δέντρα, βουνίσια φράξα, τεράστιες φτέρες και μύρτιλλα, καταρράκτες όπως οι Τρίπλετ Φολς, Στίβενσονς Φολς, Χοουπτάουν Φολς, που γίνονται εντυπωσιακοί μετά τις βροχοπτώσεις και απόκρημνα βράχια στις ακτές, το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει 103.000 εκτάρια.
Περιλαμβάνει ακόμα χώρο κατασκήνωσης με σηματοδοτημένες περιπατητικές διαδρομές όπου θα συναντήσετε πουλιά, παπαγάλους, σπίνους και ίσως κάποιο κοάλα ή μικρό καγκουρό. Περιλαμβάνονται επίσης μικρές αγροτικές κωμοπόλεις με έμφαση στην κτηνοτροφία και στις βιολογικές καλλιέργειες και πρόσβαση στις παραλίες. neoskosmos.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου