16.1.12

Ομιλία Νάντιας Γιαννακοπούλου στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

«Αυτοκριτική και ανανέωση»
Συντρόφισσες και σύντροφοι, το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο διεξάγεται σε μια δραματική περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για τη χώρα. Σε μια περίοδος που οι Έλληνες δοκιμάζονται, που κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αγωνία για το μέλλον. Αυτή η συγκυρία ορίζει και το μέτρο της δικής μας ευθύνης.
Σήμερα οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τη στάση και με τις επιλογές μας ότι θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και δύναμη προόδου για τη χώρα. Να πείσουμε ότι παρά τα λάθη μας οι πολίτες μπορούν και πάλι να μας εμπιστευτούν.
Πώς θα το πετύχουμε; Με δυο τρόπους. Πρώτον με γενναία αυτοκριτική και δεύτερον με τη δική μας αλλαγή, με τη δική μας ανανέωση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Όχι με αυτομαστίγωμα και με υπερβολές, οι οποίες ακυρώνουν το έργο και τη διαδρομή μας, αλλά με μεστό και με ειλικρινή διάλογο.
Να πούμε με περηφάνια και με αυτοπεποίθηση ότι αν η Ελλάδα σήμερα στέκεται ακόμη όρθια είναι επειδή εμείς τα 2 τελευταία χρόνια πήραμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων την ώρα που κάποιοι αρνούνταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, την ώρα που κάποιοι ήταν «στα κεραμίδια».
Αλλά να πούμε παράλληλα ότι σε πολλούς τομείς αποτύχαμε. Ότι υπήρξαν Υπουργοί, που αντί να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε είχαν μείνει κολλημένοι στις πρακτικές και τις νοοτροπίες που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Να παραδεχτούμε ότι τα έκτακτα χαράτσια ήταν επειδή απέτυχαν κάποιοι στόχοι. Να απομακρύνουμε από θέσεις ευθύνης όσους την ώρα που ο κόσμος υπέφερε και δοκιμαζόταν με θυσίες και με περικοπές οι ίδιοι κοίταζαν απλά και μόνο πως θα βολέψουν τους δικούς τους.
Να παραδεχτούμε ότι συχνά αδιαφορήσαμε για τους απλούς, για τους ανώνυμους, για τους ανυπεράσπιστους εργαζόμενους, επειδή προτιμήσαμε να τα έχουμε καλά με τους επώνυμους, με τους ισχυρούς. Μόνο που αυτό δεν ονομάζεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, σοσιαλιστική πολιτική, αλλά κομματισμός και φαυλοκρατία. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα όπως είναι το δικό μας και όπως πρέπει να είναι το δικό μας.
Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω ότι και εμείς, οι νέοι βουλευτές, πέσαμε από την αρχή στα βαθιά και σηκώσαμε στις πλάτες μας αμαρτίες πολλών ετών και ένα δυσανάλογα πολύ μεγάλο βάρος. Ψηφίσαμε σκληρά, επώδυνα, άδικα μέτρα για να σώσουμε όπως μας έλεγαν την πατρίδα. Και τα ψηφίσαμε επειδή η οικονομία της χώρας μας κρεμόταν από μια κλωστή.
Όμως πλέον - και το λέω αυτό για να γίνει ακουστό ιδιαίτερα από τους Υπουργούς μας σε αυτή την κυβέρνηση - οι ανοχές μας και οι αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν πια στερέψει. Χώρος για οριζόντια μέτρα, για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στους κατώτερους ιδιαίτερα, για νέα φορολόγηση των ίδιων συνήθων υποζυγίων, δεν υπάρχει.
Προχωρήστε λοιπόν, κύριοι, σε αυτά τα οποία έπρεπε να έχετε προχωρήσει τόσα χρόνια, στα δυο αυτά χρόνια. Τι κάνατε για τη φοροδιαφυγή όταν επί 1 χρόνο είχαμε αφήσει ακέφαλες τις Δ.Ο.Υ.; Τι κάναμε για τη μείωση των δημόσιων σπαταλών όταν βλέπουμε ότι αντί να μειώνονται αυξάνονται;
Συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Η δική μας ανανέωση, η δική μας αλλαγή, είναι όρος επιβίωσης για το κίνημα.
Όποιος δεν το έχει καταλάβει, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχει καταλάβει ούτε που βρίσκεται ο ίδιος, ούτε το τι συμβαίνει στη χώρα.
Και πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς πολλοί από τους Νέστορες της πολιτικής σε πολύ μεγάλο βαθμό έγιναν οι δικοί μας δεινόσαυροι. Και αυτοί οι δεινόσαυροι της πολιτικής, οι οποίοι έφτιαξαν όνομα και καριέρες, μοιράζοντας αφειδώς δημόσιο χρήμα και χτίζοντας πελατειακά δίκτυα, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Δεν πείθουν κανέναν όταν σήμερα αυτοπροβάλλονται ως επιτελείς της σωτηρίας. Όταν από τη μια κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά την ίδια στιγμή είναι γαντζωμένοι στις θέσεις εξουσίας και στα Υπουργεία τους.
Και βεβαίως κανείς δεν τους ρίχνει στον Καιάδα και βεβαίως όλοι θα αναγνωρίσουμε την προσφορά τους τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά έλεος πια, συντρόφισσες και σύντροφοι, ισόβιοι Υπουργοί 20 και 30 χρόνια υπάρχουν μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα.
Αν το ΠΑΣΟΚ, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σήμερα και δεν προβάλει μια πειστική πρόταση συμβατή με τις αρχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής και όχι τριτοκοσμικής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
Οφείλουμε πολύ άμεσα να ξαναβρούμε και να επαναπροσδιορίσουμε στη σύγχρονη πραγματικότητα το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα. Δεν χρειάζεται ακόμη ένα κόμμα δεξιό η χώρα μας. Οφείλουμε να βρούμε, να επαναπροσδιορίσουμε, να επαναφέρουμε το κόμμα μας στις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες και να το επαναπροσδιορίσουμε στη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.
Απλά ήθελα κλείνοντας να πω ότι θεωρώ ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα να επιλέξουμε τη νέα ηγεσία με ανοιχτό, δημοκρατικό, διαφανή τρόπο, με συμμετοχή της πολιτικής βάσης του κινήματος, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πολίτες πρέπει να εκφραστούν. Και δεύτερον πρέπει να προχωρήσουμε στις εκλογές με τίμιο και αυτοκριτικό λόγο, αλλά και με μια σύγχρονη γενναία πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Τώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι πρέπει να δείξουμε γενναιότητα, υπευθυνότητα, πολιτικό ήθος και να κάνουμε την πολιτική μας υπέρβαση.
Σας ευχαριστώ θερμά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου