16.1.12

Τοποθέτηση Κουσελά για το Πολυνομοσχέδιο

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην πρώτη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του σ.ν. «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα:
«Τα θέματα του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου δεν μπορεί να εντάσσονται στη μονοσήμαντη λογική «ψηφίστε, γιατί αύριο περνάμε εξετάσεις από την Τρόικα». Πρέπει να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο διαρθρωτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων για την Ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Εγώ, λοιπόν, δεν σκέφτομαι μόνο ότι «αύριο περνάμε εξετάσεις από την Τρόικα», αλλά ότι καθημερινά δίνουμε εξετάσεις στους Έλληνες πολίτες, στην κοινωνία και στις κατεπείγουσες ανάγκες που έχει η πραγματική οικονομία. Με αυτό το πνεύμα θέλω να τοποθετηθώ επί των ρυθμίσεων αυτού του Νομοσχεδίου.
Κατ’αρχήν, οι λεγόμενες διαρθρωτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις έπρεπε να είχαν λυθεί «χθες». Ειδικά αυτές που αφορούν στη μηχανογράφηση, στον εξορθολογισμό των δημόσιων προμηθειών, στους πάσης φύσεως ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη διαφάνεια των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις συγχωνεύσεις φορέων, στα θέματα αξιοποίησης περιουσίας.
(...)Υπάρχουν μεγάλα θέματα που αφορούν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους. Συνολικά βλέπω ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενισχύεται το «καρότο» των ευνοϊκών ρυθμίσεων, που είναι ιδιαίτερα θετικές για όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν, όχι όμως και το «μαστίγιο» για όσους συστηματικά «φεσώνουν» με μεγάλα ποσά το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ολόκληρη την κοινωνία!
Δεν πρέπει, λοιπόν, να δοθεί η εντύπωση –και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό- ότι οι κατά σύστημα ασυνεπείς μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου τελικά επιβραβεύονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις και με εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις.
Ούτε βέβαια πρέπει να παραμείνει το γνωστό «παράθυρο», που άνοιξε πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2011 με το Άρθρο 99, για το οποίο ήδη έχουμε υποβάλει 15 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετική Ερώτηση και νομίζω ότι έχει καταθέσει παρόμοια Ερώτηση και ο κ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρομαι στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Είναι γνωστό και έχει επισημανθεί και από τους οικονομικούς Εισαγγελείς ότι αρκετοί από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου παρ’ότι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια.
Αυτό το έχουν επισημάνει οι ίδιοι οι οικονομικοί εισαγγελείς και έχω ανάλογη τοποθέτησή τους, η οποία άλλωστε αναφέρεται και στην Ερώτηση που έγινε. Η διάταξη στην οποία αναφέρομαι ουσιαστικά παρέχει πλήρη ατιμωρησία, χωρίς να θέτει περιορισμούς, έστω και αν τα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υψηλά και συνιστούν κατ' εξακολούθηση ή πάγια πρακτική του οφειλέτη και ανεξάρτητα από το τι προηγήθηκε ή τι έπεται της υπαγωγής στο άρθρο 99. Γι' αυτό και βλέπουμε πρόσφατα να συνωστίζονται στα Πρωτοδικεία εκατοντάδες επιχειρήσεις, ζητώντας να υπαχθούν στο άρθρο 99 και να τύχουν της προστασίας της συγκεκριμένης ρύθμισης ώστε να αποφύγουν σωρευμένες φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές - το τονίζω - υποχρεώσεις τους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα και θα περίμενα με το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται μια σειρά από ζητήματα, να ρυθμιστεί και το θέμα αυτό.
Στην ίδια λογική, εξακολουθώ να βλέπω ως σημαντική εκκρεμότητα την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων μεγαλοφειλετών για φόρους που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ -και το θέτω για πολλοστή φορά. Για το ζήτημα αυτό 35 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουμε καταθέσει Ερώτηση και ζητάμε οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται εντός της τακτής προθεσμίας 5 μηνών -και όχι να διαρκούν χρόνια ολόκληρα!
Δυστυχώς, η απάντηση που πήραμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν καλύπτει το πρόβλημα. Αυτό που ζητάμε είναι να υπαχθεί αυτό το θέμα στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να καταθέσουμε σχετική Τροπολογία, εάν η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα. Το λέω αυτό, διότι δεν υπήρξε έγκαιρη απάντηση επί της ουσίας, έκανα και επίκαιρη Ερώτηση, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα, στην οποία δεν προσήλθε ο Υπουργός, γιατί δήλωσε κώλυμα.
Για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, στο άρθρο 5, για την οποία πολύς λόγος έγινε και πολλές αντιπαραθέσεις υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι από την ανατροπή της προηγούμενης συμφωνίας, χωρίς να υπάρχει κάποιο όφελος για την οικονομία και τη χώρα. Γι' αυτό θα ήθελα να γνωρίζω το αναπτυξιακό όφελος που αναμένουμε από αυτή την επίσπευση, εάν δεν πρόκειται για έναν ακόμη συμβολισμό, για τα μάτια των πιστωτών και των αγορών, χωρίς να υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν εκτιμήσεις για δυνατότητα μείωσης των τιμών 20-25% εάν απελευθερωθεί η αγορά στις οδικές μεταφορές. Τι όφελος, λοιπόν, θα υπάρξει για τον καταναλωτή και πότε θα το δούμε; Χρειάζεται, στο θέμα αυτό, εγρήγορση και πρωτοβουλία του συναρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξουν ανταλλάγματα στις τιμές, ιδίως από τις μεγάλες εταιρείες που επωφελούνται.

Για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, εκφράζω σοβαρή επιφύλαξη δεδομένων και των θέσεων των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας σχετικά με τις λεγόμενες δικηγορικές εταιρείες- «χταπόδια». Το θέμα είναι τι πραγματική επίπτωση θα έχει στον ανταγωνισμό. Θα φέρει κάποια ανάπτυξη ή κέρδη για τον πελάτη με όρους μείωσης δικηγορικών αμοιβών αντί της αύξησής τους λόγω επέκτασης και συγκεντροποίησης των εταιρειών που θα προκύψει από αυτή τη ρύθμιση; Σε κάθε περίπτωση εδώ θα έπρεπε να έχουμε μια εύλογη μεταβατική περίοδο, αλλιώς οδηγείται σε μαρασμό μεγάλη μερίδα δικηγόρων της επαρχίας και αντί της απελευθέρωσης οδηγούμε το επάγγελμα σε συγκεντροποίηση, προς όφελος όχι των μικρών δικηγόρων, που σήμερα δεν μπορούν να ζήσουν, αλλά των μεγάλων εταιρειών...»
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στην απορρόφηση του ΕΟΜΜΕΧ από το ΕΤΕΑΝ, ζητώντας διασφαλίσεις για το προσωπικό του, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. κατηγορίες προσωπικού, οι οποίες δεν καλύπτονται με τη συγκεκριμένη διάταξη. Για τις αρμοδιότητες του ΕΟΜΜΕΧ που μεταφέρονται στη Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Κουσελάς διερωτήθηκε «με τι προσωπικό θα μπορέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης να λειτουργήσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα; Διότι σήμερα υπάρχουν ήδη 2.500 νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις - και είναι πολύ θετικό ότι έχουμε δημιουργία νέων επιχειρήσεων - οι οποίες περιμένουν να λάβουν τις επιδοτήσεις τους . Άρα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το προσωπικό του ΕΟΜΜΕΧ στη Διεύθυνση στην οποία μεταφέρονται αυτές οι αρμοδιότητες, προκειμένου να μη χαθούν χρήματα για αυτές τις 2.500 επιχειρήσεις. Εκτός από αυτές, υπάρχουν σε εξέλιξη και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιούνται από τον ΕΟΜΜΕΧ...»
Για την απόσχιση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων πιστοποίησης του ΕΛΟΤ στην ΕΒΕΤΑΜ, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα και το εν λόγω άρθρο «πρέπει να αποσυρθεί, προκειμένου να ειδωθεί καλύτερα από κάθε πλευρά. »
Για τα λοιπά θέματα, ο κ. Κουσελάς επιφυλάχθηκε να επανέλθει στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου