14.1.12

«Τα αποτελέσματα της εκστρατείας για την πάταξη του παρεμπορίου»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
β) τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
«Τα αποτελέσματα της εκστρατείας για την πάταξη του παρεμπορίου»
Η ερμηνευτική εγκύκλιος Κ1 – 2466 του Σεπτεμβρίου 2011 που αφορούσε στις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάσχεσης και καταστροφής των κάθε είδους παράνομων προϊόντων καθόριζε τις διαδικασίες που θα ακολουθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για την καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραγράφου 11 του άρθρου 74 του Νόμου 3982/2011. Στην παρούσα εγκύκλιο σημειωνόταν ότι αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή του νόμου είναι η Δημοτική Αστυνομία και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ), ενώ τα παραπάνω ελεγκτικά όργανα, όποτε οι περιστάσεις της εκάστοτε περίπτωσης το επέβαλαν, θα μπορούσαν να συντονίσουν ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία μπορούσε να συνδράμει όταν αυτό της ζητούνταν. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
Α) Δεδομένου του εύρους των περιπτώσεων παρεμπορίου, τα ελεγκτικά όργανα οφείλουν να κρίνουν και να επιλέγουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο δράσης που αρμόζει καλύτερα στην κάθε επιμέρους περίπτωση.
Β) Πριν από κάθε έλεγχο η αρμόδια υπηρεσία εφόσον το κρίνει απαραίτητο ζητεί τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και μεριμνά για την παροχή απορριμματοφόρου για την άμεση αποκομιδή των κατασχεμένων-καταστραφέντων εμπορευμάτων ή/και άλλου οχήματος (π.χ. φορτηγού αυτοκινήτου) για τη μεταφορά κατασχεμένων εμπορευμάτων που ακολουθούν τα ελεγκτικά όργανα σε όλη τη διάρκεια του ελέγχου.
Γ) Στη διαδικασία ελέγχου θα προβούν τα ελεγκτικά όργανα και στην περίπτωση που δεν έχει περιέλθει στην άμεση αντίληψή του η παράβαση, αλλά έχει βάσιμες υπόνοιες για τη διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων.
Δ) Η αρμόδια υπηρεσία που διενεργεί τους ελέγχους θα πρέπει να αποστέλλει μηνιαίως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Μητρώο Προστίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου), ενημερωτικό έντυπο για την πληροφόρηση και ενημέρωση του Υπουργείου με απώτερο σκοπό τη χαρτογράφηση της αγοράς και της πορείας καταστολής και πάταξης του παρεμπορίου.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Ποια είναι τα αποτελέσματα της εκστρατείας για την πάταξη του παρεμπορίου από τις 01/10/11 που ισχύει η παραπάνω εγκύκλιος μέχρι τις 31/12/11; Ποια ήταν τα σχετικά αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου και συγκεκριμένα από 01/07/11 έως 30/09/11;
2. Πόσες σχετικές παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί πανελλαδικά και στο νομό Μεσσηνίας από την έναρξη ισχύος της εγκυκλίου και σε τι ποσά υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη α) για το Δημόσιο από τη μη καταβολή ΦΠΑ και β) για τους νόμιμους επαγγελματίες;
3. Σε πόσες περιπτώσεις έχει ζητηθεί η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. πανελλαδικά και στη Μεσσηνία;
4. Πόσες αποθήκες – χώροι συγκέντρωσης παράνομων εμπορευμάτων έχουν εντοπιστεί πανελλαδικά και στη Μεσσηνία;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου