17.1.12

Σηφουνάκης σε Νάντια: «Η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης θα συνεχίσει να διέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκης, στην απάντηση του σε επιστολή της βουλευτή Μεσσηνίας κας. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 09/01/12 με άλλους βουλευτές για την καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, επισημαίνει ότι το Υ.Π.Ε.Κ.Α παρουσίασε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις «χρήσεις γης» το οποίο είναι προϊόν επεξεργασίας των υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να εκσυγχρονισθεί το προηγούμενο Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» του 1987. Ο κ. Σηφουνάκης ξεκαθαρίζει ότι δημιουργήθηκαν παρερμηνείες ως προς το άρθρο 14 του Σχεδίου Π.Δ., το οποίο κάθε άλλο παρά στοχεύει στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αντιθέτως, συμπληρώνει, εξειδικεύει και κατοχυρώνει κάθε πολίτη που επιθυμεί να δημιουργήσει δράσεις στις εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού περιοχές, καθώς και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Υπουργός διασαφηνίζει ότι η σύγχυση προκλήθηκε από την παράγραφο 9 της Ζώνης Α και 18 της Ζώνης Γ που όμως δεν αφορά την ολοσχερή κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης.
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου με την επιστολή της είχε θέσει την ανάγκη αναθεώρησης της φημολογούμενης απόφασης για καθολική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Σχετικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με απαντητική επιστολή του αποσαφήνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αφορά μόνο στην οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. που βρίσκεται τώρα σε ισχύ.
Μετά την απαντητική επιστολή του κ. Σηφουνάκη, με την οποία ξεκαθαρίζεται το ζήτημα στο σύνολο του, η κα. Γιαννακοπούλου προέβη σε δηλώσεις όπου τόνισε την ικανοποίησή της και ανέφερε:
«Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού, είναι σαφής ως προς τις ανησυχίες που είχαμε διατυπώσει στην επιστολή μας και ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα οφείλεται σε παρερμηνεία των προθέσεων του Υπουργείου, καθώς δεν τίθεται επ’ ουδενί θέμα καθολικής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.
Η καθολική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης θα ήταν μια καταστροφική διάταξη που θα απαξίωνε χιλιάδες περιουσίες, θα προκαλούσε καίριο πλήγμα στην οικοδομή και θα γεννούσε ακόμη μια γενιά αυθαιρέτων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου