15.1.12

ΣΤΕΓΝΩΣΕ από ..Ρευστό η αγορά !!

Ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία που με την έλλειψη φοβάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχουν στα χέρια τους έκθεση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αποκαλύπτει ότι η οικονομία θα βυθιστεί κι άλλο αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στη χώρα.
Όπως έδειξε η μελέτη που στηρίχθηκε σε στοιχεία του ΔΝΤ από 48 χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα χρηματοδότησης της οικονομίας τους, η ύφεση ήταν βαθύτερη μέχρι και έξι ποσοστιαίες μονάδες από το χαμηλότερο σημείο που θα βρισκόταν αν είχε αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς.
Επίσης η ίδια μελέτη δείχνει ότι η διαδικασία ανάκαμψης επιταχύνεται με την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και στη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων η οικονομία μπορεί να αναταχθεί και το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε διαφορετική περίπτωση αν η οικονομία αφεθεί στις δικές της χρηματοδοτικές δυνάμεις τα επόμενα δύο χρόνια θα αντιδράσει και θα σταθεροποιηθεί αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσει από το 2013 και μετά μια αναιμική ανάπτυξη το πολύ δύο ποσοστιαίων μονάδων. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης βασικών στοιχείων του μνημονίου ανάμεσα στον κ. Χρυσοχοΐδη και στον γερμανό επιτηρητή κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και οδήγησαν στα πρώτα αποτελέσματα που είναι η ενίσχυση της κοινοτικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ.
Όπως εξηγεί μιλώντας προς «Το Βήμα» ο καθηγητής κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Ανάπτυξης, «το λάθος έγινε όταν η χώρα προσέφυγε στο μνημόνιο. Τότε, κατά τη διαπραγμάτευση του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έπρεπε να ξεκινήσει παράλληλη διαπραγμάτευση για το επενδυτικό πλαίσιο (κάτι που έγινε σήμερα με την αλλαγή των κανόνων χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ) και για τη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση που είχε προβλεφθεί. Δεν έγινε τίποτε από όσα έπρεπε να γίνουν».
Μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά η απόφαση για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας στα έργα του ΕΣΠΑ από 15% σε μόλις 5% που αφενός θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι δημόσια έργα που διακόπηκαν και να μπουν στα κρατικά ταμεία 800 εκατ. ευρώ τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά της μεγαλύτερης συμμετοχής σε προγράμματα που ξεκίνησαν την τελευταία διετία. Παράλληλα συμφωνήθηκε η σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας 1,5 δισ. ευρώ για να «ξεκολλήσει» η χρηματοδότηση των έργων, κυρίως των οδικών αξόνων.
Επόμενος στόχος είναι η σύσταση εγγυοδοτικού μηχανισμού 500 εκατ. ευρώ με στόχο να παρασχεθεί ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κεφάλαιο κίνησης.
Το ΒΗΜΑ (Ζώης Τσιώλης)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου