14.1.12

ΠΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ-Εκτίμηση καιρού Ελλάδος 14 εώς 16 Ιανουαρίου 2012

Πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα ,και όμως ο καιρός βάλθηκε να εναρμονιστεί με αυτό που λέμε: "Kαρδιά του Χειμώνα",αρκτικές αέριες μάζες ήδη ταξιδεύουν απο την Γροιλανδία και ενισχύεται η κατάβασή τους στην βαλκανική χερσόνησο τις επόμενες ώρες. 
Η αρκτική αυτή κατάβαση αναμένεται να επηρεάσει και την χώρα:
Εδώ και αρκετό καιρό ο ατλαντικός,ανεμπόδιστος επέβαλε τον δικό του νόμο στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας,εμποδίζοντας επι της ουσίας να κατέλθει στην Ήπειρό μας ψύχος απο τον αρκτικό κύκλο.Μετά απο αρκετό καιρό,ενήλθε ο αζορικός αντικυκλώνας μέχρι και το ύψος της Ισλανδίας,σκάβοντας αρκτικές αέριες μάζες έν ολίγοις.Πολικός αεροχείμμαρος απο την Γροιλανδία,κατηφορίζει εν μέσω Σκανδιναβίας ανοίγοντας τον δρόμο για μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Βαλκανική χερσόνησο, εώς και τα νότια της. Ταυτόχρονα ψυχρότατο μέτωπο κατηφορίζει απο βορρά προς νότο και η long wave trough απλώνεται ταχύτατα εώς και το νότιο άκρο της Βαλκανικής, η φύση αυτής της διαταρραχής είναι ιδιαίτερα ψυχρή καθ'όλο το πάχος της τροπόσφαιρας και με σημαντική υποστήριξη.Το ψύχος αναμένεται να εγκλωβιστεί και με την δημιουργία upper vortex(Με λίγα λόγια χαμηλό στο ύψος του αεροχείμαρρου),και η ανώτερη ψυχρή λίμνη να έχει τάσεις αποκοπής στα Β,ΒΑκά Βαλκάνια.Το ψύχος αυτό θα στροβιλίζεται τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη,με αδιευκρίνιστη ακόμη την κατάληξη αυτού του εγκλωβισμού και με τον κίνδυνο όμως σε μια νέα έξαρση του ατλαντικού, να ξεψυχίσει.
Στην χώρα μας:
Σάββατο 14 Γενάρη 2012:
Εκ πρώτης άποψης η κατάβαση του ψυχρού μετώπου θα αρχίζει να μας επηρρεάζει απο τις πρώτες ώρες του Σαββάτου και απο τα ΒΒΔκά σύνορα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις εώς και τα πεδινά της Ανατ.&Κεντρικής Ηπείρου και της Μακεδονίας και στην συνέχεια στη Θράκη εώς και τις μεσημβρινές ώρες.Απο το μεσημέρι θα κατεβαίνει το μέτωπο και θα βρέχει σε ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής και κεντρικής χώρας καθώς και θα χιονίζει στα ορεινά και σε πιο χαμηλά όσο πάμε βορειότερα,όμως τα ύψη των χιονοπτώσεων σταδιακά θα κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα,νοτιότερα. Ταυτόχρονα όμως στις βορειότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιώνεται και μέχρι την νύχτα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί ανατολικά. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο ΝΑκό Αιγαίο.
Κύριο χαρακτηριστικό πάντως της ημέρας θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας απο Βορρά προς Νότο!
Κυριακή 15 Γενάρη 2012:
Θα αρχίσει η στροφή της trough στα βόρεια σύνορά μας με πολύ ισχυρή υποστήριξη,όμως τα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας θα παραμείνουν ξηρά.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού μέχρι αργά το πρωϊ και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές,στο Αιγαίο όμως δεν αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός, αντιθέτως αναμένονται κατα τόπους συγκλίσεις ,με τοπικές χιονοπτώσεις,χιονόνερο,χιονοχάλαζο ή βροχή στα πιο νότια τμήματα.
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται στο Β.Αιγαίο,ενώ στις Σποράδες,Ν.Ευβοια,Κυκλάδες,Ικάριο Πέλαγος αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις στα βορειότερα τμήματα και βροχές στα νοτιότερα, όμως ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές αναμένεται να χιονίσει σε ορεινές ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές. Πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις σε υπόλοιπη Ευβοια-Ανατ.Πελοπόννησο , νότιο και δυτικό αργοσαρωνικό, βροχή ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές, πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι μέχρι το μεσημέρι κατα τόπους και στην Ανατ.Αττική.
Στην Κρήτη αναμένονται βροχές και χιόνια στα ορεινά.Στα Δωδεκάνησα και στο Ανατ.Αιγαίο χιονοπτώσεις αναμένονται απο τις απογευματινές κυρίως ώρες και στα νοτιότερα βροχές.
Δευτέρα 16 Γενάρη 2012 :
Κατάβαση της trough στο Βόρειο και κεντρικό Αιγαίο αναμένεται να δώσει επιδείνωση του καιρού στην ανατολική Ελλάδα.
Ισχυρές χιονοπτώσεις απο το πρωϊ πρώτα στα νησιά του Β.Αιγαίου και στην συνέχεια στις σποράδες.Στο υπόλοιπο Αιγαίο τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις ,στα νησιά του Ανατ.Αιγαίου,βροχές στην Κρήτη και χιόνι στα ορεινά σταδιακά και σε χαμηλό υψόμετρο.Απο το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επεταχθούν στην Ευβοια καθώς και στις υπόλοιπες κυκλάδες. Στα νοτιότερα πάντως των κυκλάδων αναμένονται πάντως βροχές και χιόνι άνω των 250-300m.Tις βραδυνές ώρες είναι πιθανόν οι χιονοπτώσεις να απασχολήσουν την Ανατ.Στερεά & Αν.Θεσσαλία.
Πόλεις που αναμένεται να χιονιστούν:
Iωάννινα, πόλεις Δυτ.Μακεδονίας για λίγο,Θεσσαλονίκη-Βόλος πρόσκαιρη νιφαδόπτωση.
Με εξαίρεση τα Ιωάννινα που η χιονόπτωση το Σάββατο αναμένεται να είναι σημαντική στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο.Πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε πόλεις της Θράκης την νύχτα του Σαββάτου κυρίως.
Πρόγνωση καιρού Αττικής
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
Αίθριος καιρός απο τις προμεσημβρινές ώρες θα εμφανισθούν τοπικές νεφώσεις με βαθμιαία αυξηση απο τα δυτικά και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις κατα περιόδους,χιονοπτώσεις στις κορυφές της Πάρνηθος και του Κιθαιρώνα,κατα το nightfall αναμένονται οι χιονοπτώσεις να κατέβουν στα δυτικά ορεινά εώς και τα 600m και προς τα μεσάνυχτα θα χιονίσει και σε υπερβόρειες Και δυτικές περιοχές εώς και τα 400m. Χιονόνερο θα εμφανισθεί κατα τόπους και στα υπόλοιπα βόρεια του νομού.
Άνεμοι: Mεταβλητοί ασθενείς και απο το απόγευμα ΒΒακοί 3-5Bf κυρίως στα ανατολικά
Θερμοκρασία: Κέντρο: 5-13οC, Bόρεια Προάστια: 0..10oC,Υπερβόρεια: -1 εώς 8οC ,στα ανατολικά,1 εώς 13οC,,Δυτικά προάστια : 6...13oC,,Νότια προάστια: 7 -14oC.
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις εώς και τα 300m και βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά,βαθμιαία βελτίωση του καιρού και κυριαρχία ηλιοφάνειας και πολύ καθαρής ορατότητας απο το μεσημέρι και μετά.
Άνεμοι: Βόρειοι εώς ΒΒΔκοί 4-5Bf και στα ανατολικά 6Bf
Θερμοκρασία: Κέντρο: 2 - 9οC, Bόρεια Προάστια: 0..6oC,Υπερβόρεια: -3 εώς 4οC ,στα ανατολικά,3 εώς 8οC,,Δυτικά προάστια : 1...8oC,,Νότια προάστια: 3 εώς 10oC.
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
Γενικά αίθριος καιρός, αργά το απόγευμα τοπικές νεφώσεις κυρίως ορογραφικού τύπου προς στην Πάρνηθα,απο το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού με τοπικές χιονοπτώσεις με μορφή όμβρων, εκ πρώτης άποψης δεν φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για χιονοστρώσεις, παρόλο ότι οι θερμοκρασίες θα βοηθήσουν για κάτι τέτοιο, όμως αναμένεται να παρατηρηθούν νιφάδες / ασθενείς χιονοπτώσεις σε πολλά σημεία στο νομό με δυναμική μέχρι και την θάλασσα.Πάντως λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη του καιρού θα υπάρχει σε νεότερο δελτίο, μιας που τα δεδομένα για την κίνηση της trough είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα. Βέβαια αν τα στοιχεία που θα διαθέτουμε απαιτήσουν κάτι τέτοιο.
Άνεμοι: Βόρειοι εώς ΒΒΔκοί 3-5Bf ,απο το απόγευμα Β εώς ΒΒΑκοί εώς 6Bf στα ανατολικά
Θερμοκρασία: Κέντρο: -1 - 6οC, Bόρεια Προάστια: -3..3oC,Υπερβόρεια: -7 εώς 1οC ,στα ανατολικά,-2 εώς 6οC,,Δυτικά προάστια : -2...6oC,,Νότια προάστια: 0 εώς 7oC.
Επιμέλεια: Θοδωρής Γκέσουρας (Teometeo)meteoclub.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου