21.1.12

100.000 νέοι Έλληνες ψάχνουν δουλειά στο Εξωτερικό !!

ΣΧΕΔΟΝ 100.000 ευρωπαϊκά βιογραφικά -διπλάσια από πέρυσι- συμπληρώθηκαν το 2011 από νέους που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, ενώ παραμένουν αναξιοποίητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν για τη στήριξη της εργασίας των νέων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass. «Πρωτοφανείς διαστάσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.
Τα 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά που συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από Eλληνες πολίτες, καθιστούν τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στη συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά. Σημειώνεται ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς ομιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες. Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).
Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6% από 45,1% το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. Oπως επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου, η Ελλάδα χρειάζεται να κινητοποιήσει άμεσα πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 22,11% των διαθέσιμων πόρων όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 33,78%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου