30.4.11

Βιασμοί Σουηδέζων απειλούν την τουριστική σεζόν

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Σουηδία ενόψει καλοκαιρινής περιόδου βρίσκεται σε εξέλιξη
καθώς και δεύτερη γυναίκα ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα βιασμού από Έλληνα κατά τη διάρκεια των διακοπών της και μετά τα απρεπή σχόλια έλληνα διπλωμάτη. Σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο η σουηδή “Μαρία” δήλωσε ότι έπεσε θύμα βιασμού στο νησί της Κω το 2002 και ότι χειρότερο από το βιασμό ήταν ό,τι ακολούθησε όταν προσπάθησε να βρει το δίκιο της.
Ανέφερε ότι αφού βγήκε έξω με τους αστυνόμους για να αναγνωρίσει τον δράστη στο δρομο, την έβαλαν να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον άνδρα αυτό και τη φίλη του. Εκείνος αρνήθηκε τις κατηγορίες και η γυναίκα δέχτηκε μύνηση για δυσφήμιση. Στη συνέχεια έμεινε 48 ώρες κλειδωμένη σε δωματιάκι υπηρεσίας στο τμήμα, αφού απορρίφθηκε η λύση να την κλείσουν σε κελί με 10 άνδρες.
Είχε προηγηθεί μαρτυριά της “Άννα” που επίσης κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού στη Σάμο και ότι μόλις το κατήγγειλε της είπαν ότι ψεύδεται με στόχο να εισπράξει χρήματα από ασφάλεια – αν και δεν υπάρχει “ασφάλεια βιασμού”.
Το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν υπήρξε διαμαρτυρία στην πρεσβεία μας στη Στοκχόλμη.
Ο πρέσβης μας απάντησε στον διαμαρτυρόμενο: “Αντίθετα φίλε μου εσείς πρέπει να ντρέπεστε για τις γυναίκες της Σουηδίας και για το πως συμπεριφέρονται όταν έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες”.
Μετά τις – εκπληκτκές – αυτές δηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του διπλωματη από τη θέση του, παρέμβαση έκανε η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Η κ. Πασχαλίδου χαρακτήρισε τα σχόλια “απεχθή και προκατειλημένα”. “Ήταν απλά ηλίθιο, αυτό είναι το μόνο που μπορεί να πει κανείς” ανέφερε για το σχόλιο του πρέσβη.
Μετά από όλα αυτά πολλοί τηλεθεατές των εκπομπών που ανέδειξαν το θέμα στηρίζουν μποικοτάζ προς τη χώρα μας και καλούν τους συμπολίτες τους να διαλέξουν άλλο τόπο διακοπών. Σε διάφορα μηνύματα στο Twitter σουηδοί πολίτες έγραψαν: “Δεν πρόκειται να πάω ποτέ στην Ελλάδα. Έχουν τόσο παρωχημένες αντιλήψεις”. Άλλος λέει: “Θα πηγαίναμε στην Ελλάδα και το ακυρώσαμε”.
Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" η εκστρατεία κατά της Ελλάδας έχει πιάσει καθώς παρατηρείται μεγάλη μείωση στις κρατήσεις από Σουηδία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Apollo Kioni Τάκη Φιλιππόπουλο που μιλά στην εφημερίδα, οι ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς την Ελλάδα από Σουηδούς έχουν αυξηθεί και ειδικά για τη Σάμο - όπου έγινε η πρώτη καταγγελία - έχουν διπλασιαστεί.

"Και οι γυναίκες βλέπουν πορνό" !!

Ένα βίντεο στο οποίο εκφράζουν τα παράπονά τους προς τη βιομηχανία πορνό δημιούργησε ομάδα κοριτσιών. Ζητούν ίση μεταχείριση και παραγωγές αποκλειστικά γι' αυτές (Vid)
Και όμως δεν είναι αποκλειστική αγαπημένη συνήθεια μόνο των ανδρών… τώρα και οι γυναίκες βροντοφωνάζουν "Girls watch porn"- "Οι γυναίκες βλέπουν πορνό" σε ένα βίντεο που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο διαδίκτυο.
Μια ομάδα νεαρών κοριτσιών του College Humor αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες αντιπαθούν πορνό.
Είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία πορνό επικεντρώνεται περισσότερο στους άνδρες δημιουργώντας ταινίες αποκλειστικά γι’ αυτούς. Μεγάλες παραγωγές δημιουργούνται αποκλειστικά για άνδρες, ωστόσο και οι γυναίκες έχουν ψυχή.
Με το βίντεο αυτό οι νεαρές κοπέλες προσπαθούν να σπάσουν ένα ταμπού της σημερινής κοινωνίας. Βρέθηκαν όλες μαζί για μια "ειρηνική επανάσταση" απαιτώντας να έχουν δικαίωμα σε παραγωγές που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτές.

girls like porn by Stefanelonikitelo

Κατά της μονιμότητας στο δημόσιο οι πολίτες !

Αντίθετοι στη μονιμότητα στο δημόσιο δηλώνουν οι πολίτες σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Δείτε για ποιες ΔΕΚΟ και οργανισμούς συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση και για ποιες διαφωνούν
Αλλαγή στην άποψη των πολιτών σχετικά με τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις καταγράφει πανελλαδική έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής".
Σύμφωνα με την έρευνα το 58% των πολιτών δηλώνει αντίθετο στη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, έναντι ποσοστού 25% που θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί.
Το 69% θεωρεί ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, το 15% ζητά ενίσχυση και του δημόσιου και του ιδιωτικού και το 11% ενίσχυση του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 74% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τις οποίες θεωρεί αναγκαίες, το 10% θεωρεί ότι "δεν είναι αναγκαίες" και το 11% ότι "σίγουρα δεν είναι αναγκαίες".
Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συμφωνεί το 65% από το 41% που ήταν το 2008, ενώ διαφωνεί το 31%.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμφωνεί το 47% ενώ διαφωνεί το 48%.
Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί το 60%, ενώ διαφωνεί το 32%
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ζητά ιδιωτικοποίηση το 54%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41%
Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, το 52% διαφωνεί με ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση και το 42% συμφωνεί.

Δραματική εγκύκλιος για να μη σηκώνει ο κόσμος τα λεφτά

Αναστάτωση στις τράπεζες !!
Δύο φορές μέχρι τώρα, ένα email κατάφερε να δημιουργήσει πανικό στην ελληνική κοινωνία, να ενεργοποιήσει τις διωκτικές αρχές, εγχώριες και διεθνείς, να αναστατώσει τις τράπεζες και την κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη φημολογία.
Το τελευταίο ζήτημα λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με τη μέθοδο της επιμήκυνσης είτε με αυτή του «κουρέματος», δηλαδή της διαγραφής μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με επιπτώσεις για όσους κατέχουν κρατικά ομόλογα και κυρίως για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το σενάριο αυτό συντηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς δηλώσεις Γερμανών παραγόντων και δημοσιεύματα σε γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ένα αδιάκοπο αλαλούμ στους πανταχόθεν βαλλόμενους Ελληνες πολίτες.
Το αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, είναι μέσα στο α’ τετράμηνο του 2011 να συνεχιστεί η μείωση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου, φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση όταν η φημολογία κορυφώνεται.
PROTO THEMA

Στο σκαμνί πρώην δήμαρχος περιφερειακού Δήμου !

Ο Εισαγγελέας του άσκησε δίωξη για απιστία, μετά από καταγγελία !!
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει πρώην δήμαρχος περιφερειακού Δήμου, μετά από δίωξη που του άσκησε ο Εισαγγελέας. Ο πρώην αιρετός κατηγορείται για απιστία.
Η υπόθεση διερευνήθηκε από την Εισαγγελία μετά από μήνυση που υπέβαλε μέλος της αντιπολίτευσης. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» ο πρώην δήμαρχος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της «απιστίας σχετικά με την υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και της «ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμισης».
Η δίωξη αφορά απόφαση με την οποία παραχωρήθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία η εκμετάλλευση δημοτικής γεώτρησης του πρώην Δήμου, ωστόσο η εταιρεία φέρεται ότι δεν προχώρησε στις ανταποδοτικές εργασίες που προβλέπονταν.thebest.gr

Στη Κυπαρισσία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ε.Δ.

Από http://kyparissia-news.blogspot.com
Στη Κυπαρισσια στις 5 Ιουνιου θα διεξαχθει το Πρωταθλημα Ποδηλασιας των Ενοπλων Δυναμεων μετα απο προταση του Μεσσηνιακου Γ.Σ. -ο οποιος θα χρηματοδοτησει εν μερει τη διοργανωση- στο Δημο Τριφυλιας.
Το Πρωταθλημα θα συγκεντρωσει το ενδιαφερον του κοινου αφου συμμετεχουν σημαντικα ονοματα της ποδηλασιας,μεγαλος αριθμος αθλητων και θα καλυφθει απο τα τοπικα και πανελληνια Μ.Μ.Ε.
Αξιοσημειωτο οτι πρωτη φορα θα λαβει χωρα στη περιοχη μας ο συγκεκριμενος αθλητικος θεσμος.

Ελεγχοι «πόθεν έσχες» για όλους

Mπροστά στο δίλημμα να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή ή να προχωρήσει σε ισόποσες περικοπές δαπανών του κράτους βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ελεγχοι «πόθεν έσχες» για όλους
Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία ζητεί πλέον «άμεση δράση», ο ... υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 2 Μαΐου «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Θα είναι περίπου 180 σελίδες και θα έχει τη δομή του μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον ρόλο του ΣΔΟΕ, της νέας οικονομικής αστυνομίας που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ρόλος της Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου και αυτό διότι υπάρχει η δέσμευση να δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και να μην περιμένει το Δημόσιο πέντε ή ακόμη και 10 χρόνια για να μάθει αν τελικά θα εισπράξει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Το μέτρο όμως που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω σε φοροφυγάδες και σε όσους πλούτισαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να «ενημερώσουν» την Εφορία είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους. Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αυτοί που θα βρεθούν πρώτοι στο μάτι του φοροελεγκτικού κυκλώνα είναι όσοι έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά-δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτό διότι ακόμη και αν κάποιος προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών, η κίνηση του λογαριασμού δεν διαγράφεται και μπορούν οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν όλες τις αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, όπου και όταν αυτές πραγματοποιήθηκαν.
Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων θα καλύπτει τόσο την κινητή όσο και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, βίλα στη Φιλοθέη και στη Μύκονο και την ίδια στιγμή να δηλώνει στην Εφορία εισοδήματα που θα δικαιολογούσαν, αν ήταν συνταξιούχος,ακόμη και τη χορήγηση ΕΚΑΣ» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο ίδιος παράγοντας.
Η αύξηση των εσόδων δεν θα περιοριστεί μόνο στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλέτες με ακίνητη περιουσία σε «ακριβές» περιοχές της επικράτειας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κολωνάκι, τα βόρεια προάστια, το Πανόραμα και η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ έχουν πιαστεί 1.700 φυσικά πρόσωπα καθώς και επιχειρηματίες που είναι πλούσιοι αλλά οι εταιρείες τους πτωχεύουν. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των ελεγχόμενων προσώπων και οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να επιβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ!
Επίσης στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται ήδη στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν και οι 1.000 μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράλληλα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή οφείλουν φόρους ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες», σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και σε εκείνους που κατά σύστημα δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναζητήσουν αδήλωτα εισοδήματα σε όλη την Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν φορολογουμένους που ως σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Τελευταία ευκαιρία για περαίωση ΦΠΑ
Τ ελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 16.765 επιτηδευματίες που δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους ως την Τετάρτη 4 Μαΐου.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογουμένους με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν 1.235 φορολογούμενοι.

Αν δεν προσέλθουν η διαδικασία προβλέπει «τον στατιστικό προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης» γι΄ αυτούς που θα αγνοήσουν και την τελευταία προειδοποίηση, με όλες τις νόμιμες συνέπειες. Δηλαδή η Εφορία θα υπολογίζει με τεκμαρτό τρόπο τον ΦΠΑ χρησιμοποιώντας ως βάση τις τρεις τελευταίες δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στην Εφορία.

Τεκμαρτός ΦΠΑ
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της Εφορίας θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος της φορολογητέας ύλης και τον μη αποδοθέντα ΦΠΑ με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους, δηλαδή: * για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας και * για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γ΄ κατηγορίας.
Οι εφοριακοί θα προσδιορίζουν τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν οι παραβάτες χωρίς κανέναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εξ αποστάσεως, από τα γραφεία τους. Στους φορολογουμένους θα αποστέλλουν προσωρινές πράξεις προσδιορισμού του ΦΠΑ καλώντας τους να πληρώσουν τα ποσά που θα έχουν προκύψει με την παραπάνω μέθοδο τεκμαρτού υπολογισμού.
BHMA

Τι συμβολίζει το… «μαγιόξυλο»

Το έθιμο του μαγιόξυλου είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Ας δούμε τι περιλαμβάνει.
Πρόκειται για ένα πράσινο κλαδί, που μόλις έχει πετάξει φύλλα. Αυτό το τυλίγουμε με χρωματιστές κορδέλες και πάνω του κρεμάμε λουλούδια, καρπούς και μικρά φλασκιά με γλυκό κρασί, λάδι και μέλι.
Το μαγιόξυλο είναι ο προπομπός του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, που στα παλιά τα χρόνια φτιάχνονταν κι αυτό από κλαδιά και όχι από λουλούδια.
Το μαγιόξυλο, όπως και το στεφάνι της Πρωτομαγιάς συμβολίζει τη γονιμότητα και την καρποφορία, την ευημερία και την ευτυχία.
Όποιος φτιάξει ένα τέτοιο κλαδί θα έχει υγεία, ευτυχία, καλή τύχη και ευφορία.

Απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών η δημοσιογράφος Φοίβη Σκιάνη...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 51 ετών, η δημοσιογράφος Φοίβη - Άννα Σκιάνη.
"Η δημοσιογραφία χάνει έναν νέο, χαρούμενο και άξιο άνθρωπο, που είχε ... ακόμα πολλά να προσφέρει, μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην ενημέρωση, τον συνδικαλισμό και τους κοινωνικούς αγώνες", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Η Φοίβη Σκιάνη γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1960 και αφού τελείωσε το Αρσάκειο Αθηνών σπούδασε ναυτιλιακά στο Λονδίνο.
Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε με αφορμή τα Σεμινάρια Δημοσιογραφίας της ΕΣΗΕΑ το 1987. Αμέσως μετά εργάσθηκε στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Όνομα», «Χρηματιστήριο» και «Εξπρές». Από το 1994 ήταν διορθώτρια του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» της ΕΡΤ.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα των Σερρών «Νέος Παρατηρητής», στην οποία κρατούσε την εβδομαδιαία πολιτική στήλη με τίτλο: «Γράμμα από την Αθήνα», καθώς και στήλη με κριτική στα media υπό τον τίτλο: «Τα παρα media της Φοίβης».
Παράκληση του συζύγου της Μάνου Αμελίδη, είναι όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της να προσφέρουν δωρεές στη "Φλόγα", σύλλογο γονιών παιδιών με καρκίνο (Αιγίου 6-8, Γουδί. Τηλ.: 210-7485000) και στους εξής αριθμούς λογαριασμών: Εθνική: 192/480000-10, Alpha Bank: 112-00-2002-011686.

Με τι καιρό θα πιάσουμε το Μάη;

Ο καιρός θα παραμείνει άστατος...
Με λίγες νεφώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα "πιάσουμε" το Μάη την Κυριακή. Οι προγνώσεις δίνουν τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ στη βορειοδυτική χώρα πιθανές πρόσκαιρες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Σιγά - σιγά θα στραφούν νότιοι στην ίδια ένταση, τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει έναν με δύο βαθμούς στις περισσότερες περιοχές κυρίως όμως θα ανέβουν οι ελάχιστες τιμές της.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος κυρίως στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα όπου θα σημειώνονται βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις απογευματινές ώρες και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Σε γενικές γραμμές πάντως στο Αιγαίο και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός από τα Δυτικά και Βόρεια θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν πρόσκαιρα στα πελάγη μέχρι τα 7 μποφόρ αλλά το βράδυ θα γίνουν στο Ιόνιο δυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία περιμένουμε να ανέβει και να φτάσει τους 21έναν με 23 βαθμούς κελσίου, όμως τη νύχτα θα έχει σχετική ψύχρα.

Κόβουν το εφ΄άπαξ από τους δημοσίους Υπαλλήλους ;

Πρόταση-βόμβα για μείωση έως και 30% στο εφάπαξ κάνει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε εμπιστευτική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα. Είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΠΔΥ διατυπώνει εγγράφως σε οικονομικό της σχέδιο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ταμείου.
Οι προτάσεις γίνονται ενόψει μάλιστα των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται από την τρόικα αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ως προς τη διάσωση του Ταμείου από μια βέβαιη χρεοκοπία.
Πληροφορίες και στοιχεία της πρότασης δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση του ταμείου προτείνει:
Να επιβληθεί εισφορά στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα επιβάλλεται 4% στο βασικό μισθό και εξαιρούνται τα επιδόματα, υπερωρίες και λοιπές αποζημιώσεις.
Να μειωθεί το ποσό που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν, σε ποσοστό έως και 30%.
Το κούρεμα του εφάπαξ θα συνεπάγεται απώλειες έως και 20.000 για τους υπαλλήλους που δικαιούνται το ανώτερο ποσό.

«Η μαφία των σκουπιδιών» πίσω από εμπρησμό της RAM στην Καλαμάτα

Καταγγέλει ο Παν. Νίκας στο ΒΗΜΑ
Την ώρα που το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Αττική και έχει οδηγήσει σε ρήξη κυβέρνηση και κατοίκους περιοχών που προβλέπονται να γίνουν Χώροι Υγειονομικής Ταφής – με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Κερατέας – στην Καλαμάτα εγκαταστάθηκε πριν λίγο καιρό μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που περιλαμβάνει μεθόδους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. Η λειτουργία ωστόσο της μονάδας διεκόπη τις ημέρες του Πάσχα λόγω... δολιοφθοράς, καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».
Η εν λόγω μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων έχει εγκατασταθεί σε μια έκταση 31 στρεμμάτων, στην περιοχή Μαραθόλακκας, και από τις 14 Μαρτίου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της. Τα μηχανήματα- τεμαχιστής, διαχωριστής, δεματοποιητής και μονάδα κομποστοποίησης - επεξεργάζονται καθημερινά 140-150 τόνους απορριμμάτων. Από αυτά το 40% είναι οργανικό και κομποστοποιείται, ένα άλλο 40% είναι ανακυκλώσιμα υλικά και απομένει ως υπόλειμμα μόνο ένα 15%.
Και από το 15% ωστόσο που μένει ως υπόλειμμα, έχει βρεθεί ο τρόπος ώστε να αφαιρούνται και να στέλνονται προς αξιοποίηση τα υφάσματα, οπότε το τελικό υπόλειμμα θα είναι πλέον μικρότερο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της RΑΜ Εurope που έχει αναλάβει το έργο, Θεόδωρος Ρέντζος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το παραγόμενο κομπόστ έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μπορεί να διατίθεται για αποκατάσταση ΧΑΔΑ και λατομείων.
Τις ημέρες του Πάσχα η λειτουργία της μονάδας σταμάτησε να λειτουργεί λόγω εμπρησμού, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος βλέπει τη «μαφία» των σκουπιδιών» πίσω από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς μηχανήματα της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης. «Πίσω από αυτή την ενέργεια του εμπρησμού κρύβονται τεράστια συμφέροντα», δήλωσε στο «Βήμα» ο Παναγιώτης Νίκας. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο δήμος της πόλης μέχρι πρότινος έδινε 70 ευρώ ανά τόνο σε... σκουπιδοεργολάβους για να «εξαφανίζουν» τα απορρίμματα από τους δρόμους, ενώ τώρα με 69 ευρώ ανά τόνο γίνεται ανακύκλωση και ταυτόχρονα παράγεται κομπόστ για την αποκατάσταση της χωματερής στη Μαραθόλακκα.
«Στην Καλαμάτα έχουμε “ματώσει” με τα σκουπίδια. Κι όμως καταφέραμε τελικά να κλείσουμε τη χωματερή και να επεξεργαζόμαστε όλα τα σκουπίδια του δήμου.Δεν θα λυγίσουμε με τον εμπρησμό. Αν και εκτιμώ ότι υπάρχει πόλεμος συμφερόντων,εμείς θα συνεχίσουμε σε λίγες ημέρες κανονικά» λέει ο κ. Νίκας. Και προσθέτει: «Ηδη από την Τρίτη του Πάσχα λειτουργεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωσίμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και σταδιακά θα αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα μηχανήματα. Ως τότε θα μεταφέρουμε με φορτηγά τα απορρίμματα σε νόμιμες χωματερές». Το «πείραμα» αυτό, το οποίο έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. «Αν και μας βοήθησε το υπουργείο Εσωτερικών, δεν επαφιέμεθα στην κυβέρνηση. Ηδη έχουμε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει το τελικό έργο» επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Για το «πείραμα» της Καλαμάτας, συμπληρώνει η εφημερίδα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Λαυρεωτικής.
Πολύ πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, η ανακύκλωση όλων των υλικών φτάνει σήμερα το 17% όταν η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 50% ως το 2020, επισημαίνει το δημοσίευμα. Για τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά (χαρτί και οργανικά) οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει η κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 99/31/ΕΚ) είναι 25%, 50% και 65% ως τα έτη 2010, 2013 και 2020 αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, τον πρώτο στόχο τον χάσαμε και η επίτευξη του δεύτερου θα εξαρτηθεί από το σενάριο διαχείρισης που θα υιοθετηθεί. Ειδικά για τα απορρίμματα συσκευασίας, στελέχη του ΥΠΕΚΑ κρίνουν ότι η υποχρέωση για ανακύκλωση και ανάκτηση τουλάχιστον 60% ως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν θα εκπληρωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Σπύρος Σούλης θα χορέψει στο Dancing!

Ο 34χρονος παρουσιαστής της εκπομπής ανακαινίσεων σπιτιών του ANT1, «Με το δεξί» αφήνει για λίγο τις μπογιές του και τα εργαλεία του για να ξεδιπλώσει τις χορευτικές ικανότητές του στο «Dancing with the stars ΙΙ».
Οι εκπλήξεις λοιπόν του πετυχημένου σόου με σπέσιαλ καλεσμένους ξεκινούν με τον Σπύρο Σούλη, ο οποίος είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του DWTS στο live της επόμενης Κυριακής (8 Μαΐου).
Οι πρόβες του ξεκίνησαν ήδη και με την βοήθεια της Άννας Πολύζου μαθαίνει τα βήματα του τζάιβ. Οι πληροφορίες του Υυpi λένε μάλιστα πως ο διάσημος αρχιτέκτονας τα έχει πάει περίφημα στις πρόβες! yupi

Σκέψεις με αφορμή μια επίσκεψη σε… Δημόσιο Νοσοκομείο, σε μορφή υστερόγραφου!

Δια χειρός Αλιθέρση.
Αφού τα…τρώμε όλα, καλά να παθαίνουμε!
Σήμερα το πρωί έτυχε να συνοδεύσω έναν συνταξιούχο του δημοσίου σε επαρχιακό νοσοκομείο, για μια απλή εξέταση. Η νοσοκόμος στα εξωτερικά ιατρεία μας είπε ότι πρέπει πρώτα να περάσουμε από το λογιστήριο για να πληρώσουμε. Εμείς απαντήσαμε ότι δεν θα πληρώσουμε σε δημόσιο νοσοκομείο και αν θέλετε διώξτε μας. Κάτι που φυσικά δεν έγινε και οι γιατροί με ευγένεια και προσοχή έκαναν την εξέταση. Ίσως να ήθελαν και να πουν, καλά κάνατε!
Αυτό που με έκανε όμως πολύ αρνητική εντύπωση ήταν η ειρωνική παρέμβαση κυρίου που ήταν και αυτός στην αναμονή και μάλιστα για αρκετή ώρα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας εγκάλεσε γιατί δεν θέλουμε να πληρώσουμε, ενώ είναι νόμος του κράτους(!), όπως είπε. Ακόμη παρατήρησα ότι πολλοί αδιαμαρτύρητα στήθηκαν στην ουρά του λογιστηρίου για να πληρώσουν και κάποιοι ελάχιστοι, απλώς γκρίνιαξαν.
Να δεχτώ τον πόνο του καθενός και αυτόν εκμεταλλεύονται, ιδιαίτερα σε ανάλογες περιπτώσεις, αυτοί που μας κυβερνούν. Όμως αν χωρίς αντίρρηση τα δεχόμαστε όλα σε λίγο, το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 5 ευρώ, θα γίνει 10 , 20 κλπ. Τότε θα πηγαίνεις έξω σε ιδιώτη, ή σε ιδιωτική κλινική αν θα έχεις να πληρώσεις βέβαια και θα σου είναι άχρηστο το επί πληρωμή νοσοκομείο, που επίτηδες το οδηγούν και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς στην παρακμή! (Να μη αναφέρω και τις περικοπές στα φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ). Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει καθημερινά για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη ή αν είναι συνταξιούχος πλήρωνε επί 35 χρόνια!
Η πρώτη σκέψη που έκανα και σε συνδυασμό με την αγανάκτηση που είχα ήταν: Αφού τα «τρώμε» όλα αυτά, καλά να παθαίνουμε! Οι έχοντες την εξουσία βρίσκουν και τα κάνουν! Όμως η επόμενη σκέψη, βοηθούσης και της λογικής, ήταν ότι πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και συντονισμένα. Να καταλάβουμε, πρώτα εμείς, την ισχύ της δυναμής μας μπροστά στα ξυλοπόδαρα και εσαεί ανεπάγγελτα ανθρωπάκια που μας κυβερνούν!

ΥΓ. α) Και μία λεπτομέρεια(;). Μετά την εξέταση έκοψαν απόκομμα από το βιβλιάριο υγείας του Δημοσίου. Δηλαδή αυτό σημαίνει, ότι η κυβέρνηση απαιτεί το νοσοκομείο να αμείβεται με 5 ευρώ επιπλέον(!), από τους ασθενείς, σε σχέση με την αμοιβή ιδιώτη συμβεβλημένου με το δημόσιο γιατρού, ο οποίος αρκείται στην πληρωμή μόνο μέσου του αποκόμματος του βιβλιαρίου!

β) Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια σαν υπάλληλος του Δημοσίου μου γινόταν κανονικά οι κρατήσεις, εκτός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που βλέπουμε τα αποτελέσματα, για τα επικουρικά ταμεία και για το εφάπαξ. Εδώ και ένα χρόνο περίπου που είμαι στη σύνταξη δεν έχω πάρει τίποτα από αυτά, ενώ μου ανήκουν. Το δημόσιο μου κατακρατά αυτά τα χρήματα παράνομα! (Για να επικαλεστώ και τους νόμους τους!) Και όχι μόνο αυτό! Αυτή τη στιγμή ένα υψηλό ποσοστό των χρημάτων των ταμείων μας τζογάρεται στο χρηματιστήριο(!) και κάνουν πολιτική με τα δικά μας λεφτά! Και άλλα πολλά που δεν είναι της στιγμής. Αν όμως για παράδειγμα χρωστούσα σε μία τράπεζα 300 ευρώ(!) και καθυστερούσα την πληρωμή, η τράπεζα έχει στη διαθεσή της όλο το νομικό οπλοστάσιο για να βγάλει άμεσα σε δημοπρασία περιουσιακά μου στοιχεία και να πάρει τα χρηματά της μαζί και το τοκογλυφικό επιτόκιο. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που για ένα μικρό χρέος σε τράπεζα έχουν μείνει χωρίς σπίτι!!!

γ)Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώντας από ανάγκη τη λειτουργία των νοσοκομείων παρατήρησα ότι απουσιάζουν από αυτά βασικά υλικά και θέλω να δηλώσω με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι απόλυτα αληθή όσα καθημερινά καταγγέλλονται. Όταν το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα απαραίτητα, ακόμη και τα άκρως απαραίτητα υλικά, τότε η λύση για τους ασθενείς βρίσκεται στο απέναντι Φαρμακείο και εννοείται με επιβάρυνση της τσέπης τους. Σύριγγες, γάζες, θερμόμετρα και άλλα πολλά πλήρωσα προσωπικά ο ίδιος. Πληρώνουν κάθε μέρα οι συγγενείς των αρρώστων υλικά που έπρεπε να είχε στη διαθεσή του το Νοσοκομείο.
Εκεί όμως που η ξεφτίλα του κράτους ξεπερνά κάθε όριο, είναι όταν οι γιατροί αναγκάζονται να ενημερώσουν, ότι δεν διαθέτουν τα όπλα για να πολεμήσουν, όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα και πολλές φορές πανάκριβα, γιατί άραγε, φάρμακα. Και αναγκάζονται να πούνε στον άρρωστο και στους συγγενείς του: «Για να έρθετε για νοσηλεία πρέπει να μας φέρετε το φάρμακο που σας γράψαμε στη συνταγή και το οποίο δυστυχώς δεν έχει στη διαθεσή του το νοσοκομείο μας. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί δεν μπορείτε να έρθετε και φυσικά πάντα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι».
Τότε αρχίζει ένας ολόκληρος Μαραθώνιος στα τέσσερα άκρα της Θεσσαλονίκης, από το Ασβεστοχώρι στην Καλαμαριά και από εκεί στο Βαρδάρη και πάλι ξανά πίσω, για να συγκεντρωθούν στη συνταγή οι απαιτούμενες τέσσερεις υπογραφές αρμοδίων υπαλλήλων, αν βέβαια είσαι τυχερός και δεν σου φέρουν προσκόμματα. Και όταν αυτό γίνει κατορθωτό, με τη εγκεκριμένη συνταγή στο χέρι βρίσκεις το πανάκριβο νοσοκομειακό φάρμακο με την πανάκριβη προμήθεια, μόλις στο… απέναντι του νοσοκομείου Φαρμακείον… Νομίζω ότι είμαι σαφής και κατανοητός. Έπειτα αρχίζει η δεύτερη αγωνία. Αυτή για την ύπαρξη κρεβατιού! Έχω δει να υποτροπιάζει η ασθένεια σε άτομα και μάλιστα νεαρά, ενώ αυτή ήταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των γιατρών επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι για νοσηλεία. Αυτό για τον άρρωστο, μπορεί να διορθωθεί στην καλύτερη περίπτωση με μια εξ’ αρχής προσπάθεια ακόμη και μηνών, με σίγουρες απώλειες όμως για την υγεία του, ή στη χειρότερη με το… θάνατο!
Και μη με διαψεύστε κυβερνητικά ανθρωπάκια, δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο. Προσωπικά έτρεχα για φάρμακα που είναι καθαρά νοσοκομειακά και έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία, βρισκοντάς τα όπως περιέγραψα, ύστερα από μεγάλη περιπλάνηση και ταλαιπωρία στο… απέναντι Φαρμακείον…, όπως και πολλοί άλλοι συμπάσχοντες μπήκαν πολλές φορές σε ανάλογη περιπλάνηση, όπως έπεσε στη αντιληψή μου, κουβαλώντας μαζί τον πόνο και την αγωνία για τον δικό τους άνθρωπο!
Και βέβαια όσο εσείς και να θέλετε, σύμφωνα με πάγια τακτική σας, να μειώσετε τον αγώνα που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων στα δημόσια νοσοκομεία, στερώντας τους ακόμη και αυτά τα όπλα που πολεμούν, τα φάρμακα, για να τα απαξιώσετε και άλλο, έχω να σας πω ότι η ΣΤΟΡΓΗ των ανθρώπων της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι συγκινητική!

δ)Ύστερα από όλα αυτά και όχι μόνο βέβαια, τα νανοειδή, ξενοπροστατευόμενα, υποτελή και αξιοθρήνητα ανθρωπάκια, που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο τόπο μας, έχουν απύθμενο θράσος όταν τολμούν να μας αποκαλούν κοπρίτες και τζαμπατζήδες και να μας προκαλούν ασύστολα με κάθε ευκαιρία!
Όμως ας μην εφησυχάζουν. Η οργή και το ξέσπασμα αυτών που εξ’ αιτίας τους υποφέρουν, μπορεί να κορυφωθεί απότομα και να γίνει ορμητικό ποτάμι και αυτοί τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ξεφύγουν της ορμής του!
Έχουμε παραδείγματα!!!
Αν όμως, ας το έχουμε υπ’ όψιν μας, το ποτάμι δεν φουσκώσει και δεν τους παρασύρει για να τους εκβράσει στη θάλασσα, τότε να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε να δίνουν συντάξεις, ούτε να… επιβαρύνουν(!) με φάρμακα και υπηρεσίες υγείας τον κρατικό προϋπολογισμό. Και φυσικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα που είναι γνωστά. Οι άνθρωποι έχουν…ιερή δέσμευση!
Και ενώ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην κατάργηση της χορήγησης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους, έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν έτοιμο ένα μοναδικό… χάπι που θα το χορηγούν σε αρρώστους και ηλικιωμένους, με άμεση δράση και απόλυτα αποτελεσματικό. Το χάπι του…Παραδείσου και αυτό εννοείται με πληρωμή!!!
Έτσι ίσως να προκύψει και το απαιτούμενο περίσσευμα για να στείλουν ένα αξιοπρεπές ποσό, αντί δώρου ως είθισται, στο νέο Βασιλικό Ζεύγος των Γάμων του Οποίου είχαμε την τιμή σήμερα από τηλεοράσεως να απολαύσουμε, έτσι βρε αδερφέ για το νέο τους ξεκίνημα!!!
29/4/11

''Έφυγε'' από τη ζωή ο Λάκης Σάντας

Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.
Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».
Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"» έλεγε.
Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».
Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι " ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός".
"Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

ΣΟΚ -Νεκρός ο πελάτης που προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον ληστή στο S/M Mαρινόπουλος στην Πάτρα !

Προπηλάκισαν τους αστυνομικούς οι υπόλοιποι πελάτες !!
Ώρα 13.20: Νεκρός είναι ο πελάτης του σούπερ μάρκετ Τσάμπιον Μαρινόπουλος που βρίσκεται στη συμβολή της Ελ. Βενιζέλου με την Κορίνθου  στην Πάτρα και ο οποιός λίγο νωρίτερα επιχείρησε να ακινητοποιήσει το ληστή που είχε εισβάλει στο κατάστημα. Ο άτυχος πελάτης δέχθηκε την εν ψυχρώ επίθεση με όπλο του ληστή και άφησε μπροστά στο ταμείο την τελυεταία του πνοή. Πρόκειται για τον πυροσβέστη Γιώργο Μαντά 59 ετών πατέρα δυο παιδιών.
Επί τόπου έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη που όμως προπηλακίστηκε από τους υπόλοιπους πελάτες του καταστήματος που είδαν σοκαρισμένοι τη σκηνή της δολοφονίας να εξελισσεται μπροστά στα μάτια τους.
Ώρα 13.00: Αιματηρή κατάληξη είχε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ληστεία που σημειώθηκε πριν απο λίγο στο σουπερ μάρκετ Τσάμπιον Μαρινόπουλος στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κορίνθου.
Πιθανότατα οι δράστες πυροβόλησαν έναν πελάτη του καταστήματος που προσπάθησε να τους απωθήσει. Thebest.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου