27.12.11

Στη ΓΑΔΑ θα περάσει τη νύχτα του ο Εφραίμ - Το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού

Έξω από το Εφετείο και τη ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν ιερείς και πιστοί που φώναζαν "άξιος" όταν έφθασε ο Εφραίμ
- Στον Κορυδαλλό ο Εφραίμ θα μεταφερθεί στην πτέρυγα των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα


Στο Εφετείο βρέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την προφυλάκισή του, όπως αποφασίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
O κ. Εφραίμ μετά το Εφετείο οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για δαχτυλοσκόπηση και θα κοιμηθεί στον 7ο όροφο του κτιρίου. Την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου θα κρατείται στην 6η πτέρυγα, όπου βρίσκονται όσοι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα.

Άφιξη Εφραιμ στη ΓΑΔΑ
Ο κατηγορούμενος, που έφθασε οδικώς στην Αθήνα με πομπή αυτοκινήτων συνοδεία αστυνομικών, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του.
Οι συνήγοροί του, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ, επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του.
Έξω από την κεντρική είσοδο του Εφετείου συγκεντρώθηκαν προς συμπαράσταση του κατηγορουμένου μερικές δεκάδες κληρικοί, μοναχές, πιστοί και υποστηρικτές του Εφραίμ. Οι συγκεντρωθέντες, που έκλεισαν την οδό Λουκάρεως, κρατούσαν κεριά και πλακάτ και εξέφραζαν την αντίθεση τους στην «άδικη» - όπως την χαρακτήριζαν - απόφαση προφυλάκισης που έλαβαν οι Εφέτες. Με την άφιξη της πομπής οι συγκεντρωμένοι, που προηγουμένως έψελναν, ξέσπασαν σε φωνές και χειροκροτήματα για τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με το agioritikovima.gr, ο ηγούμενος φέρεται να είπε: "Είμαι μοναχός και από την αρχή της ζωής μου παρέδωσα την ύπαρξη μου στα χέρια της Παναγίας. Από νέος Παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα, ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο ΄Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το ΄Αγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή."
Νωρίτερα, όπως δήλωσε στο Newsit ο συνήγορός του, καθηγητής Άρης Χαραλαμπάκης, "ο ηγούμενος πέρασε με πλωτό μέσο στην Χαλκιδική και εκεί επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δυναμης και αυτή την στιγμή είναι καθ΄οδόν προς την Αθήνα. Αμέσως μόλις φτάσει ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, θα περάσει από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, θα μεταχθεί στο Εφετείο, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του."

Ο διοικητής του Α.Όρους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε σήμερα ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει ότι οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.
Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Nωρίτερα, όπως δήλωσε στο Newsit ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο γιατρός πήγε το πρωί στο κελί του ηγούμενου για να κάνει την εξέταση. "Εγώ δεν τον έχω επισκεφθεί για να μην τον επιβαρύνω, ως μοναχός φαντάζομαι ότι αντιμετωπίζει με καρτερικότητα και υπομονή και φαντάζομαι ότι σέβεται τους νόμους του κράτους και τις δικαστικές αποφάσεις όπως ο καθένας μας", είπε ο κ. Κασμίρογλου όταν ρωτήθηκε για το πως αντιμετωπίζει όλη αυτή την περιπέτεια ο ηγούμενος Εφραίμ.

newsit.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου