18.11.11

Wonderplant: Στη Δράμα η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα παραγωγής κηπευτικών

ΣTON ακριτικό νομό της Δράμας υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της γεωργίας από πέντε γνωστούς Eλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εν μέσω της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να επενδύσουν στην παραγωγή κηπευτικών. Στην εταιρία Wonderplant συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα και περίπου ισομερώς οι κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, Σταύρος Νένδος της Select Αρτοσκευάσματα, Αχιλλέας Φώλιας των Goody's, Μιχάλης Αραμπατζής της Ελληνικής Ζύμης και Θέμης Μακρής. Πρόκειται για επιχειρηματίες με μακρά και επιτυχημένη θητεία στον κλάδο των τροφίμων. Η επένδυση έχει υπαχθεί στον ν. 3299/2004 με ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου 40%, σε εγκεκριμένο ποσό 21.300.000 ευρώ. Κόστισε συνολικά πάνω από 24.000.000 ευρώ και αφορά ένα σύγχρονο θερμοκήπιο παραγωγής επιτραπέζιας τομάτας σε 12μηνη βάση. Η μονάδα λειτουργεί ήδη από τον Μάιο, οπότε και πραγματοποιήθηκε η σπορά.
Το θερμοκήπιο έχει έκταση 120.000 τετρ. μέτρα και βρίσκεται σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων στον Nομό Δράμας, μεταξύ των χωριών Πετρούσα και Σταυρός, κοντά στην Προσοτσάνη. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, πρόκειται για ένα πρότυπο συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας που αξιοποιεί ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών.
Διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και –όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της εταιρίας– «αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας». Θα παράγει περί τους 7.000 τόνους τομάτας ετησίως, καλύπτοντας το 1% της εγχώριας κατανάλωσης που εκτιμάται σε 700.000 τόνους, εκ των οποίων οι 500.000 τόνοι αφορούν εγχώρια παραγωγή και οι άλλοι 200.000 εισάγονται, κυρίως από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τουρκία.
Στόχος της εταιρίας είναι προς το παρόν να καλύψει στην ελληνική αγορά τομάτας (και μελλοντικά σε άλλα είδη οπωροκηπευτικών) τη ζήτηση που υπάρχει αλλά καλύπτεται σήμερα από εισαγόμενα προϊόντα.
Η περιοχή της Δράμας –σημειώνουν– επιλέχθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία σε μια περιοχή η οποία υποφέρει από την αποβιομηχανοποίηση και την ανεργία. Η μέθοδος της υδροπονικής καλλιέργειας επιλέχθηκε κυρίως για τους εξής λόγους: ελαχιστοποίηση της εποχικότητας στην παραγωγή, σταθερή και υψηλή ποιότητα παραγόμενου προϊόντος σε σταθερές και ελεγχόμενες συνθήκες.
Σε σχέση με τις υπόλοιπες μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, η Wonderplant είναι σε θέση να παράγει αδιάκοπτα 12 μήνες τον χρόνο χρησιμοποιώντας τα εξής συστήματα: PAD & FAN για τον δροσισμό του θερμοκηπίου στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και τη διατήρηση ιδανικής θερμοκρασίας ανάπτυξης των καρπών (ώστε να παράγει και το καλοκαίρι, οπότε και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές). Interplanting system για τη δυνατότητα παράλληλης φύτευσης δύο φυτειών, ώστε να μην διακόπτεται η παραγωγή κατά την επαναφύτευση

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου