10.11.11

Συρροή συλλήψεων επιχειρηματιών για μη απόδοση ΦΠΑ !

Καθημερινότητα αποτελούν πλέον οι συλλήψεις επιχειρηματιών για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την οικονομική αστυνομία.
Τα πρωτεία στις συλλήψεις έχουν οι ελεγκτικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται να εφαρμοστούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου για δύο επιχειρηματίες της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης εντόπισε επιχείρηση που όφειλε το ποσό των 227.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας για να γλιτώσει τις ανωτέρω διαδικασίες κατέβαλε το σχετικό ποσό στην εφορία. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν δύο επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη οι οποίες επίσης δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ. Η πρώτη δεν απέδωσε τους σχετικούς φόρους στο Δημόσιο για το διάστημα Ιουνίου-σεπτεμβρίου με το οφειλόμενο ποσό να φθάνει τα 400.000 ευρώ. Η δεύτερη δεν υπέβαλε τις σχετικές δηλώσεις ΦΠΑ και κατ επέκταση τους αναλογούντες φόρους από Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο συνολικού ύψους 173.000 ευρώ. Οι ελεγκτικές αρχές ξεκίνησαν τον έλεγχο των βιβλίων, ενώ δόθηκε διορία στους επιχειρηματίες να καταβάλουν τους φόρους μέχρι την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση θα συλληφθούν.
Στις αρμόδιες εφορίες απεστάλησαν οι εκθέσεις ελέγχου 140 υποθέσεων από τις οποίες προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός. Μετά το άνοιγμα των λογαριασμών οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι δικαιούχοι των λογαριασμών δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Στο μεταξύ προχθές συνελήφθη από το τμήμα φορολογικής αστυνόμευσης της οικονομικής αστυνομίας ο Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nicolas Coiffure, καθώς όφειλε στο Δημόσιο ΦΠΑ ύψους 232.267,40 ευρώ. Ο ανωτέρω επιχειρηματίας διατηρεί πολλά καταστήματα σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ έχει δημιουργήσει και σχολές κομμωτικής. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 46χρονου εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, για το αδίκημα της εκβίασης. Ο κομμωτής οδηγήθηκε χθες στο αυτόφωρο ωστόσο, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.
Το ΣΔΟΕ σχεδιάζει τον έλεγχο 40-45 επιχειρήσεων που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ ύψους 10,6 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές. Οι καθυστερήσεις από τις εισαγγελικές αρχές αναγκάζουν το ΣΔΟΕ να κινηθεί μονομερώς και να ξεκινήσει άμεσα προσωρινούς ελέγχους. Οσοι εκ των 4045 επιχειρηματιών διαπιστωθεί ότι δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ άνω των 75.000 ή φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της σύλληψης ή της εξόφλησης όλου του ποσού ή τμήματος αυτού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου