26.11.11

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - Γέμισε η Ελλάδα χρυσοθήρες !!

Κίτρινος πυρετός έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου κυνηγοί θησαυρών αναζητούν τα κιούπια με τις χρυσές λίρες και τα κασόνια με τα πολύτιμα πετράδια που λέγεται πως άφησαν πίσω τους τούρκοι πασάδες, γερμανοί αξιωματικοί και κυνηγημένοι αντάρτες.
«Η κρίση φαίνεται πως έχει οδηγήσει πολλούς να αναζητούν μια καλύτερη ημέρα ψάχνοντας θησαυρούς», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία μαζί με περιφέρειες έχει εκδώσει τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 50 άδειες ανασκαφής για θησαυρούς.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα πουλήθηκαν περισσότερα από 3.000 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων!
Στο Συκούριο της Λάρισας οι κάτοικοι περιμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία να τελειώσει η ανασκαφή στη «δεύτερη κρυόβρυση», όπου ένας συγχωριανός τους τούς υποσχέθηκε πως με τις λίρες που άφησαν εκεί οι Τούρκοι η περιοχή θα γίνει νέα Ελβετία.
Μικρό καλάθι κρατούσαν από την αρχή και οι κάτοικοι της Βαρβάρας στη Χαλκιδική, όπου πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε μία ακόμη άκαρπη αναζήτηση ενός αμύθητου, όπως θέλει ο θρύλος της περιοχής, θησαυρού από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Στη Βαρβάρα οι δύο χρυσοθήρες αναζητούσαν 8 τόνους χρυσού, αγγλικά πεντόλιρα, ρωσικά χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια που, σύμφωνα με τον θρύλο, έκρυψαν έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
«Λέγεται πως ο θησαυρός είχε συγκεντρωθεί στο Αγιον Όρος για να βοηθήσει τον αγώνα της απελευθέρωσης. Μια ομάδα που προπορευόταν δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους στη Ρεντίνα. Από εκεί κατάφεραν να ειδοποιήσουν τη δεύτερη ομάδα που θεωρητικά βρισκόταν στο χωριό μας. Εκείνοι τοποθέτησαν τον θησαυρό μέσα σε μια σπηλιά στο ρέμα Ντουκού και στη συνέχεια την ανατίναξαν. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται οι χρυσοθήρες, που επικαλούνται στοιχεία από έναν χάρτη του 1860», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέλιος Γκούτζιος, υπάλληλος του δασαρχείου που επέβλεπε και αυτός την ανασκαφή.
Η πρώτη έρευνα στην περιοχή για τον συγκεκριμένο θησαυρό είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά, όπως φαίνεται, προέκυψαν νέα στοιχεία και οι χρυσοθήρες, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στα ορυχεία της περιοχής και τη γνωρίζει καλά, επανήλθαν.
«Έλεγαν πως τώρα βρήκαν ένα μονοπάτι και κάποια χαλάσματα εκκλησίας που σημειωνόταν μέσα στον χάρτη που έχουν. Προχθές με το γεωτρύπανο πάντως βρήκαν και μια σπηλιά που έψαχναν. Μακάρι τελικά να βρουν τον θησαυρό, μπας και σώσουν την Ελλάδα», αναφέρει, χωρίς πάντως να το πολυπιστεύει, άλλος κάτοικος της Βαρβάρας.
Οι λίρες των ανταρτών
Η Χαλκιδική είναι από τις αγαπημένες περιοχές των χρυσοθήρων. Στις σπηλιές του Χολομώντα λέγεται πως οι αντάρτες είχαν κρύψει πολλά κιβώτια με χρυσές λίρες που δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό με το τέλος του Εμφυλίου.
Πρόκειται για χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτωρίας. Τις λίρες αυτές αρχικά τις έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι προς τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ κ.λπ. Συνήθως αεροπλάνα έριχναν, βραδινές ώρες, τις λίρες με αλεξίπτωτα μέσα σε ανοξείδωτα βαρελάκια.
Συχνά όμως οι λίρες έπεφταν σε λάθος αντάρτικη ομάδα.
Τις «κόκκινες λίρες», όπως είναι γνωστές, από εκείνη την περίοδο αναζητούν οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς επίσης στο Βέρμιο, το Πάικο, το Βίτσι, τον Κόζιακα και το Παγγαίο, αγαπημένο αλλά και παράλληλα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους χρυσοθήρες. Στις πλαγιές και τις σπηλιές του έχουν βρει τον θάνατο περισσότεροι από δέκα χρυσοθήρες.
Τα σεντούκια των πασάδων
Στη Βασιλική Τρικάλων ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός Βαγγέλης Δήμου ήταν σίγουρος πως αυτή τη φορά θα ανακάλυπτε τον θησαυρό του Αλή Πασά. Ο θρύλος έλεγε πως ο διαβόητος πασάς των Ιωαννίνων είχε στην κατοχή του τέσσερα χρυσωρυχεία και στην περιοχή της Βασιλικής λειτουργούσε μια από τις «τράπεζές» του.
Ο 65χρονος υποστήριξε πως είχε στην κατοχή του χάρτες και πληροφορίες που έδειχναν το ακριβές σημείο της «τράπεζας» με τις λίρες, τα διαμάντια και τα πολύτιμα κοσμήματα. «Οι λίρες είναι τόσες πολλές που θα γεμίσει ο τόπος χρυσάφι και θα βοηθήσει ώστε να λυθεί ακόμη και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας», είχε υποσχεθεί ο κ. Δήμου, που μάταια αναζητούσε τη σπηλιά με τα πολλά δωμάτια και τα ακόμη περισσότερα σεντούκια ξέχειλα από τους θησαυρούς. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια φλέβα νερού. Ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός πάντως δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και υποσχέθηκε πως θα επανέλθει αυτή τη φορά για να βρει τον θησαυρό του Πριάμου, που άγνωστο γιατί, κατέληξε σύμφωνα με τα λεγόμενά του στη Θεσσαλία.
Οι τουρκικοί θησαυροί βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των χρυσοθήρων. «Υπάρχουν αρκετές γραπτές πηγές που βεβαιώνουν πράγματι υπήρξαν και σε πολλές περιοχές είναι τόσο ζωντανές οι ιστορίες που έχουν σωθεί από γενιά σε γενιά που νομίζεις πως ύστερα από δυο φτυαριές θα βρεις τον θησαυρό», αναφέρει στα «ΝΕΑ», χρυσοθήρας που έχει βάλει στόχο ζωής να ανακαλύψει τον θησαυρό του Κιαμίλ Μπέη, κάπου μεταξύ Κορινθίας και Αρκαδίας.
Ο Κιαμίλ Μπέη ήταν ο πασάς της Κορίνθου στην Επανάσταση του 1821 και θεωρούνταν ο πλουσιότερος τούρκος της Πελοποννήσου και ένας από τους πλουσιότερους πασάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους εξεγερμένους στην Τρίπολη όπου είχε καταφύγει για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μεταφέρθηκε στην φυλακή του Ακροκόρινθου μαζί με άλλους τούρκους προύχοντες που είχαν πέσει στα χέρια των αγωνιστών.
Με την εμφάνιση όμως της στρατιάς του Δράμαλη στον Μοριά δολοφονήθηκε. Ο Ακροκόρινθος έπεσε και πάλι στα χέρια των Τούρκων και ο Δράμαλης παντρεύτηκε τη χήρα του Κιαμήλ παίρνοντας ως δώρο και τον αμύθητο θησαυρό του πασά, τον οποίο δεν είχαν προλάβει να πάρουν μαζί τους οι επαναστάτες. Ο Δράμαλης λέγεται πως μετέφερε μαζί του τον θησαυρό μέχρι και τα Δερβενάκια όπου ο στρατός του καταστράφηκε στις 28 Ιουλίου του 1822 στα Δερβενάκια. Ο θησαυρός όμως δεν βρέθηκε τότε και με τα χρόνια διαδόθηκε πως ο πασάς είχε προλάβει και τον είχε κρύψει σε σπηλιά στην Αρχαία Κόρινθο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειες εντοπισμού του.
Γκρέμισε το σπίτι του!
Τσουβάλια με χρυσές λίρες τού είχαν κάποιοι «αποκαλύψει» ότι κρυβόταν στα θεμέλια του σπιτιού του κι εκείνος το γκρέμισε, αλλά στο τέλος άνθρακες ο θησαυρός! Ο 60χρονος κάτοικος Πλατυκάμπου στη Λάρισα είχε πειστεί πως τόσα χρόνια κοιμόταν πάνω σε αμύθητο θησαυρό και έτσι ζήτησε άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία της Λάρισας να εγκρίνει την ανασκαφή, όπως και έγινε στις 10 Αυγούστου.
Από τους παλαιότερους του χωριού είχε μάθει ότι στο χωριό υπήρχε η φήμη πως λίγο προτού αφήσουν οι Τούρκοι τη Θεσσαλία το 1881, ένας πλούσιος τούρκος τσιφλικάς έθαψε τα χρυσά του νομίσματα εκεί όπου στη συνέχεια χτίστηκε το σπίτι του 60χρονου.
Προφανώς υπολόγιζε πως η Θεσσαλία θα ξαναγινόταν τουρκική και θα έπαιρνε πίσω τα χρήματά του.
Άλλος θησαυρός που αποτελεί το απωθημένο σχεδόν όλων των χρυσοθήρων είναι του βούλγαρου Βαλσάμ Βοεβόδα, ο οποίος φέρεται να έκρυψε χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κοσμήματα κάτω από μια πέτρινη βρύση στα Πετρωτά Σαπών. Πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού έχουν ξυπνήσει από τις προσπάθειες χρυσοθήρων να σκάψουν τη βρύση και να βγάλουν στο φως τον θησαυρό, ο οποίος αναζητείται και σε περιοχή στα νότια της Βουλγαρίας. Χρυσοθήρες πάντως επιμένουν πως κάθε φορά που ανιχνευτής μετάλλων πλησιάζει τη βρύση «τρελαίνεται».
Απόδειξη όπως ισχυρίζονται που αποδεικνύει πως εκεί είναι θαμμένος ένας τεράστιος θησαυρός. Οι ανιχνευτές δεν είναι όμως το πλέον αξιόπιστο μέσο. Αυτό σίγουρα το εμπέδωσαν οι χρυσοθήρες που αναζητούσαν θησαυρό στη Μεθώνη Πιερίας. Ο ανιχνευτής χτυπούσε σαν τρελός αλλά ύστερα από σκάψιμο σε βάθος ενός μέτρου βρέθηκε το αντικείμενο που τον είχε «τρελάνει». Μια παλιά τρύπια δεκάρα!
Ανάλογη δυσάρεστη έκπληξη συνάντησαν και οι χρυσοθήρες που ξήλωσαν την πλατεία στο χωριό Γόννοι της Λάρισας. Στο τέλος όχι μόνο δεν βρήκαν τίποτα παρά λίγα σκουριασμένα νομίσματα, αλλά υποχρεώθηκαν και να ανακατασκευάσουν την πλατεία.
Πιο τυχερός στάθηκε οικοδόμος στην Πάτρα που με τη χρήση ανιχνευτή κατάφερε να εντοπίσει θησαυρό αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μερικούς μήνες.: Τα ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου