11.11.11

«Υπό εξέταση η παράταση αναστολής πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία»

Απάντηση Κουτσούκου σε Νάντια !!
Οι λόγοι που επέβαλλαν τις αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (σ.σ.: με τους Ν. 3986/2011 και 3869/2010), δεν φαίνεται να έχουν αρθεί, αναγνωρίζει σε απάντησή του στη βουλευτή Μεσσηνίας, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Κουτσούκος, επιβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων των καταναλωτών, εξαιτίας της μείωσης ή απώλειας εισοδημάτων τους», αναφέρει ο κ. Κουτσούκος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτή Μεσσηνίας και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση διερευνά και παρακολουθεί τις ακολουθούμενες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών που γίνονται είναι πράγματι ουσιαστικές, αντιμετωπίζουν και δεν αναστέλλουν απλώς το πρόβλημα των οφειλετών, προσανατολίζονται στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών και δεν επιδεινώνουν για τους καταναλωτές τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων (π.χ. παράταση περιόδου αποπληρωμής με αύξηση του επιτοκίου)».
«Στο πλαίσιο αυτό», επισημαίνει, «και με διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, (η κυβέρνηση) θα λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διευκολύνουν την προσαρμογή της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα» και στο σημείο αυτό ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «εξετάζει πράγματι και το θέμα της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών», καθώς όπως υπογραμμίζει, «οι λόγοι που επέβαλλαν τις μέχρι σήμερα αναστολές των πλειστηριασμών δεν φαίνεται να έχουν αρθεί».
«Η αναστολή των πλειστηριασμών», εκτιμά ο κ. Κουτσούκος, «διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα σε πιστωτικά ιδρύματα και οφειλέτες ώστε να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους, ενώ η παράτασή της αποτρέπει μια υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης που θα μπορούσε να προκληθεί στην παρούσα φάση από την κατάθεση αιτήσεων στα αρμόδια Ειρηνοδικεία για ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων προσώπων και συγχρόνως αιτήσεων για αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου