16.11.11

Δημήτρης Κουσελάς: Θα βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ – με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω και διαθέτουμε εμείς οι βουλευτές – να πετύχει στο έργο της η Νέα Κυβέρνηση

Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
στην Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η νέα κυβέρνηση, της οποίας τις προγραμματικές δηλώσεις συζητάμε σήμερα, είναι η ώριμη απάντηση που το πολιτικό μας σύστημα αναγκάστηκε να δώσει στα αδιέξοδα. Στα αδιέξοδα που προσδιορίζονται από το μέγεθος της κρίσης την οποία κληρονομήσαμε από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, από τα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και από την ανεύθυνη, μέχρι σήμερα, στάση των ηγεσιών της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Αξιωματικής.

Η νέα Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, έναν άνθρωπο με κύρος, ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση, αποτελεί μια αλλαγή ιστορικού χαρακτήρα στον πολιτικό πολιτισμό μας. Οφείλει να μετουσιώσει σε καθημερινή πράξη τις αρχές της ενότητας και της συνεννόησης, να εμπνεύσει αισιοδοξία και σιγουριά στους πολίτες, τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όσο και για το προσωπικό τους μέλλον. Οφείλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και της πολιτικής και να μετατρέψει την οργή και αγανάκτηση σε ελπίδα και προοπτική.

Για να γίνει αυτό, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις που ήδη έκαναν την υπέρβαση για τη συγκρότησή της, να μην υποκύψουν σε μικροκομματικούς πειρασμούς και ψηφοθηρικούς τακτικισμούς.

Πρέπει, αντίθετα, να στηρίξουν ουσιαστικά τη νέα Κυβέρνηση στο έργο της, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Μέχρι σήμερα, μόνοι εμείς, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε την τεράστια ευθύνη να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.

Να μην την αφήσουμε να πέσει στα Τάρταρα μιας άτακτης χρεωκοπίας, που θα τη μετέτρεπε σε μια χώρα-παρία της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Να μην καταδικάσουμε το λαό μας στην απόλυτη φτώχεια και στην εξαθλίωση μιας τριτοκοσμικής χώρας, σε μία κατάσταση πολλαπλά χειρότερη από τη σημερινή.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Nα εξασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Nα υλοποιήσει ομαλά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να συνάψει τη νέα δανειακή σύμβαση. Na καταθέσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012. Nα ολοκληρώσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Nα προχωρήσει την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Na διασφαλίσει την ευρωστία των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων κατά την εφαρμογή του «PSI Plus».

‘Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σε μία περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται συνεχώς, με την κρίση χρέους να πλήττει ήδη και τη γειτονική μας Ιταλία. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, του λεγόμενου Διευθυντηρίου Μέρκελ-Σαρκοζί, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωζώνη. Άφησαν την πυρκαγιά να επεκταθεί και τώρα δύσκολα θα σβήσει.

Ο λαός μας περιμένει οι βαρειές θυσίες του να πιάσουν τόπο. Να μην επικρατήσει η λογική πως αυτή είναι απλά μια Κυβέρνηση «περιορισμένης ευθύνης - προπομπός εκλογών», μια λογική που αυτόματα θα υπονομεύσει το έργο της, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Κύριε Σαμαρά, καταλάβετέ το! Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι «το λιγότερο κακό» όπως είπατε στην ομιλία σας στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Είναι μια μεγάλη εθνική ευκαιρία, ίσως η τελευταία, που δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί. Οι ευθύνες σας θα είναι ιστορικές, εάν συμβεί κάτι τέτοιο!

Σήμερα, το μείζον εθνικό πρόταγμα είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Να θωρακίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που είναι το πραγματικό διακύβευμα και η μόνη ασφαλής προοπτική για τους πολίτες.

Παράλληλα, χρειάζονται απαντήσεις σε πολλά καθημερινά προβλήματα του λαού μας.

Οι συμπολίτες μας, που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα για τη χώρα, δικαιολογημένα, διεκδικούν δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και προοπτική από την Κυβέρνηση και το πολιτικό μας σύστημα, στο σύνολό του. Δεν αρνήθηκαν τις θυσίες για να σωθεί η πατρίδα, αρκεί αυτές οι θυσίες να είναι δίκαια κατανεμημένες και να έχουν αποτέλεσμα.

Να μην την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια για να μένουν αλώβητα κάθε λογής συμφέροντα, φοροφυγάδες και μεγαλολαμόγια.

Αυτό πρέπει να είναι αρχή και πυξίδα για τη νέα Κυβέρνηση, για τις δυνάμεις που τη στηρίζουν και για όλους!

Η εκρηκτικά αυξανόμενη ανεργία, η αναντιστοιχία των συνεχώς συρρικνούμενων εισοδημάτων με τις τιμές και το κόστος διαβίωσης, θέτουν εκ των πραγμάτων τη νέα Κυβέρνηση μπροστά στο καθήκον να αντιμετωπίσει, χωρίς καθυστέρηση, τρέχοντα αλλά σημαντικά ζητήματα : ζητήματα ανάπτυξης, τόνωσης της απασχόλησης, μείωσης των τιμών και μείωσης του δυσανάλογου φορολογικού βάρους που συνθλίβει τους συνεπείς φορολογούμενους.

Αυτά δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ούτε να μείνουν πίσω. Είναι κρίσιμες παράμετροι ανάταξης της οικονομίας και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για το καλό της πατρίδας και του λαού μας, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πετύχει. Για να πετύχει, δεν χρειάζεται απλά την ψήφο εμπιστοσύνης, που εμείς θα της δώσουμε σήμερα. Χρειάζεται τη συνεχή, την ειλικρινή και την ουσιαστική στήριξη όλων. »


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου