16.11.11

Θρίλερ με τις συντάξεις Δεκεμβρίου ΙΚΑ - ΟΑΕΕ και το δώρο των Χριστουγέννων

- Τα 2 μεγαλύτερα ταμεία αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ
- Που θα βρουν τα λεφτά για να στρώσουν οι συνταξιούχοι χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Το κραχ ανεργίας ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ τα ασφαλιστικά ταμεία
Κλίμα ασφυξίας έχει προκαλέσει η μη καταβολή της 6ης δόσης στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα να αναζητούν άμεσα ρευστό προκειμένουν να καταβληθούν εκγαίρως οι συντάξεις Δεκεμβρίου και τα δώρα των Χριστουγέννων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι "στο κόκκινο" είναι μεταξύ αλλων και τα δύο μεγαλύτερα της χώρας δηλαδή το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Συνολικά πρέπει να βρεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι ο εσωτερικός δανεισμός από άλλα ταμεία.

Ηδη ο ΟΑΕΕ έχει δανειστεί γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ από εύρωστο ταμείο των Βενζινοπωλών και όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του Ταμείου Γεράσιμος Βουδούρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και στον Νίκο Ευαγγελάτο "οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων θα καταβληθούν κανονικά".



Σε ότι έχει να κάνει με το ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα θα λυθεί μέσω εσωτερικού δανεισμού από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) από το οποίο θα αντληθούν γύρω στα 230 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο της μετατροπής ομολόγων του ταμείου σε ρέπος.

Ολα δείχνουν λοιπόν πως τελικά οι συνταξιούχοι θα καταφέρουν να στρώσουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι όμως το πρόβλημα παραμένει και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει τον άλλο μήνα ή τον μεθεπόμενο.

Οπως αποκάλυψε στο Νewsit o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης, ο ΟΑΕΕ για να καταβάλει τις συντάξεις του Νοεμβρίου δανείστηκε και τον περασμένο μήνα 110 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα αντέξει αυτή η λύση του "παίρνω από το ένα ταμείο για να δώσω στο άλλο;".

Το πρόβλημα μοιάζει να είναι ένας φάυλος κύκλος που καταλήγει σε αδιέξοδο ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί και η εκρηκτική ανεργία που πρακτικά σημαίνει πως όσους λιγότερους εργαζόμενους έχεις τόσες λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές εισπράττεις.

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται αλλεπάληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα γίνει μία ακόμη σύσκεψη του Υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη, ωστόσο το γραφείο τύπου του Υπουργού Εργασίας δεν επιβεβαιώνει πως θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αυτή.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι λύση που θα δοθεί πρέπει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων σε βάθος χρόνου προκειμένουν να μη φτάσουμε στο σημείο να κηρυχθεί στάστη πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου