16.11.11

Καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση ο Π. Καμμένος και ο Τσετίν Μαντατζή στην ψηφοφορία που γίνεται στην Βουλή

- Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες από την κυβέρνηση
- Ναι από Μ. Αποστολάκη και Ελ. Παπαδημητρίου και όχι από τον Γ. Δημαρά, Σακοράφα και Κουρουπλή
- Όλα τα κόμματα της Αριστεράς δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Κάθε μια από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία "κλείνει" η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση χρέους που πλήττει όλη την ευρωζώνη, λέγοντας πως μία αιτία είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Επίσης, δήλωσαν πως οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί δεν έχουν τη δύναμη πυρός για να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης και αυτό είναι άλλη μία αιτία για την κλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος πως οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης στο τέλος θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για να εδραιωθεί η οικονομική ευημερία των λαών. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα έτσι ώστε όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση, τότε η Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι μέλος της.

Μία βασική αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδήμος είναι το καθεστώς του δανεισμού, λέγοντας πως δεν υπήρχε δανεισμός για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων, αλλά μόνο δανεισμός για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ

Στο ΠΑΣΟΚ την αρχή έκανε ο Τσετίν Μαντατζή ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί. (διαβάστε την είδηση)

Λίγη ώρα αργότερα την απόφασή του του να καταψηφίσει την κυβέρνηση, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. Στην ομιλία του χαρακτήρισε την κυβέρνηση "μηντιακό δημιούργημα", ενώ έδειξε και την αντίθεσή του με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση.

Ο βουλευτής επίσης του ΠΑΣΟΚ Μιχαήλ Γιαννάκης το άφησε να αιωρείται, λέγοντας: "Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε εν λευκώ ψήφο εμπιστοσύνης, εάν δεν ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα της νέας Κυβέρνησης". Ζήτησε δηλαδή από τον Λ.Παπαδήμο να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία εκλογών.

Στην πόρτα Καμμένος και Σταμάτης;

Εκτός από τον Πάνο Καμμένο που ξεκάθαρα έχει πει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ο Δημήτρης Σταμάτης το άφησε σήμερα ανοικτό.

Όπως ειπε ο βουλευτής της ΝΔ στη ΝΕΤFM, θα περιμένει να ακούσει τον κ. Σαμαρά αλλά και τη δευτερολογία του πρωθυπουργού και του κ. Καρατζαφέρη για να αποφασίσει τι θα πράξει, ενώ σημείωσε ότι η ομιλία του κ. Παπαδήμου ήταν ενός τραπεζίτη, όμως αυτές οι τοποθετήσεις δεν τον ικανοποιούν.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Ι.Τραγάκης είπε ότι όποιος καταψηφίσει την κυβέρνηση θα διαγράφεται.

"Ναι" από Μιλένα Αποστολάκη

Αντιθέτως, τη στήριξη στην κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει, με την ψήφο της, η ανεξάρτητη βουλευτής, Μιλένα Αποστολάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή.

Όπως αιτιολόγησε η προσφάτως αποχωρήσασα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρώην υφυπουργός, "η κυβέρνηση αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από τον ελληνικό λαό γιατί μεταφράστηκε σε ένα ενδιάμεσο πέρασμα από ένα αφερέγγυο πολιτικό σύστημα σε μια τεχνοκρατική συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης".

"Όχι" από τον Ι. Δημαρά

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του "Άρματος Πολιτών", ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Δημαράς, αρνήθηκε την ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αναφέροντας πως "όλοι αυτοί που σήμερα συγκυβερνούν, επιχειρούν να μας εξαναγκάσουν να στηρίξουμε τις επιλογές τους. Ορατές και αόρατες εξουσίες αντιμετωπίζουν την πατρίδα μας ως πειραματόζωο για να επιβάλλουν τις επιλογές τους".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου