21.10.11

Γιγάντια άσκηση για τσουνάμι σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους

Κάτω από πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη- στις 24 και 25 σε Ηράκλειο και Χανιά- άσκηση για τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό στην Μεσόγειο, σύμφωνα με το σενάριο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON.
Το πρόγραμμα έχει στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής από τις εμπλεκόμενες εθνικές και περιφερειακές αρχές πολιτικής προστασίας.
Το σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με τους οργανωτές της, εξομοιώνει τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση -η οποία συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί εντός της Ε.Ε. με σενάριο τσουνάμι ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού και ηλεκτρονικής διαλογής, θα δοκιμασθούν επίσης για πρώτη φορά.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, ως επικεφαλής του κέντρου λήψης αποφάσεων, στο οποίο και θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι διοικητές των αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών δυνάμεων της Κρήτης, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης καθώς και ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.
Λόγω της πολυπλοκότητας αλλά της ιδιαζούσης βαρύτητας της άσκησης από την 23η Οκτωβρίου 2011 θα ενεργοποιηθούν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας, το Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. (DG ECHO-MIC) καθώς και τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων των εμπλεκομένων φορέων (ΠΣ, ΕΚΑΒ, ΛΣ).
Στην έναρξη της άσκησης θα παρευρεθούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, η Διοικητής Πολιτικής 'Αμυνας της Κύπρου Μαρία Παππά, και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου