23.9.11

Νάντια προς τον Πρωθυπουργό: «Τα μέτρα για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια»

Η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει, την Παρασκευή 23/09/11, με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στα πλαίσια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η κα. Γιαννακοπούλου πήρε το λόγο ενώπιον του Πρωθυπουργού και ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τη διευκρίνηση ότι «πλέον, μετά από δύο χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν κρινόμαστε για αυτά τα οποία λέμε, αλλά για αυτά τα οποία κάνουμε». Πιο συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «Αυτά, τα οποία ψηφίζουμε σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των εξαγγελιών, καθώς ενώ έχουν ληφθεί σκληρά και άδικα μέτρα στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων, δεν εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει και αποφασίσει στο πεδίο της περιστολής των δαπανών. Και κυρίως, τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υλοποιούνται για δύο κυρίως λόγους:
· Η δημόσια διοίκηση έχει αποτελματωθεί και δεν υποστηρίζει επαρκώς τις λειτουργίες ενός συντεταγμένου κράτους και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
· Πρέπει να αφήσουμε τον παλιό κακό μας εαυτό και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Να προχωρήσουμε χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, συντεχνίες, κεκτημένα συμφέροντα και παλαιοκομματικές λογικές. Όποιος Υπουργός ή βουλευτής δεν μπορεί να κάνει στην άκρη.
Στη συνέχεια, η κα. Γιαννακοπούλου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό:
· Να δοθεί ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες για την επόμενη μέρα. Δηλαδή, να δοθεί προεξάρχων ρόλος, στην μετά την κρίση, εποχή και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.
· Να εξηγήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης στον κόσμο με ρεαλισμό, ψυχραιμία, λογική και ειλικρίνεια. Να πούμε όλη την αλήθεια χωρίς να δραματοποιούμε τις καταστάσεις. Η δραματοποίηση έχει φοβίσει και κουράσει τον κόσμο.

Στη συνέχεια, η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο ως «καταστροφικό για τον τόπο», λέγοντας ότι:
· Η ελληνική οικονομία δέχεται καθημερινά τρομακτικές πιέσεις κι ένα ενδεχόμενο εκλογών θα απονεύρωνε τη χώρα και το πολιτικό προσωπικό της.
· Οι εκλογές συνοδεύονται από υποσχέσεις, λαϊκίστικες και δημαγωγικές, ενώ η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με επίγνωση των προβλημάτων και προσήλωση στην επίλυσή τους.
· Μια προεκλογική περίοδος θα εισήγαγε τη χώρα σε περίοδο υποσχέσεων, λαϊκισμού, δεσμεύσεων και υποχωρήσεων σε οργανωμένα συμφέροντα.
· Εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία τα κόμματα που συμμετέχουν θα πετάνε το ένα στο άλλο το μπαλάκι των δύσκολων αποφάσεων, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση.
· Μια περίοδος προεκλογικής ακινησίας που ίσως διαδεχθεί μια πιθανή ακυβερνησία μερικών εβδομάδων, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για μια εκτός ελέγχου κερδοσκοπική επίθεση έναντι της Ελλάδας.
Επομένως, οι εκλογές δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το μεγεθύνουν. Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη σωτηρία της.
Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, η κα. Γιαννακοπούλου έθεσε και το ζήτημα της ανάπτυξης στη Μεσσηνία και ζήτησε:
· Την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στην περιφέρεια και τον νομό για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.
· Την ενίσχυση των υποδομών στον αγροτικό κόσμο που έχει περιέλθει σε τέλμα.
· Τη στήριξη των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων.
· Την αδειοδότηση επενδύσεων που έχουν μείνει στάσιμες για γραφειοκρατικούς λόγους.
Κλείνοντας, η κα. Γιαννακοπούλου έκανε ευθεία αναφορά στα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και στην κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά, τονίζοντας ότι: «Λεφτά υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, μόνο όμως στους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν τα μέτρα από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν αντέχουν άλλο… Η ανεργία και η ακρίβεια μαστίζουν τον κόσμο. Υπάρχει κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού μας, που αγγίζει το 1/3 περίπου, το οποίο κυριολεκτικά πένεται. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνταγματικής επιταγής, οι Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Δίκαια και αναλογικά. Τα μέτρα για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου