13.8.11

Απολύσεις στο Δημόσιο - Πότε έρχονται και πόσες θα είναι ;

Άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι θα βρεθούν σε ένα χρόνο πάνω από 6000 δημόσιοι υπάλληλοι, φορέων
και οργανισμών του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας και προεδρικό διάταγμα θα ορίζει λεπτομέρειες.
Από το σύνολο των 7000 υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς, μόνο το 10%, ανά έτος, θα έχουν τη δυνατότητα μετάταξης σε άλλο δημόσιο φορέα αφού έτσι προβλέπει το Μνημόνιο χαρακτηρίζοντας νέες προσλήψεις και τις μετατάξεις.
Οι υπόλοιποι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με μειωμένες αποδοχές για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν, διατηρώντας απλώς το δικαίωμα να γίνουν κατά προτεραιότητα (με ποσόστωση 30%) συμβασιούχοι στο Δημόσιο ή να έχουν προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό δεν αφορά όσους ή όσες βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αφού θα έχουν δυνατότητα της εθελούσιας εξόδου.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα ζευγάρια δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και για τις οικογένειες που έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες. Στη πρώτη περίπτωση, ο ένας από τους συζύγους κερδίζει αυτοδικαίως τη μετάταξή του σε άλλον οργανισμό ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όσους έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή έχουν οι ίδιοι υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
Μετά την οριστική απόφαση κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμού η διοίκησή του θα πρέπει σε 9 μήνες να καταρτίσει νέο οργανόγραμμα και πίνακες πλεονάζοντος προσωπικού. Όσοι υπάλληλοι μπουν σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους και θα υποβάλουν στο ΑΣΕΠ τα χαρτιά τους για μετάταξη.
Η επιλογή από το ΑΣΕΠ θα γίνεται βάσει μοριοδότησης η οποία θα λαμβάνει υπόψη:
Τίτλοι σπουδών και οι ειδικές γνώσεις, με επιβράβευση της εξειδίκευσης (το διδακτορικό 150 μόρια το μεταπτυχιακό 100). Επιβράβευση επάρκειας ξένων γλωσσών και υπολογιστή. Προϋπηρεσία του υπαλλήλου (30 μόρια για κάθε χρόνο), και η εμπειρία (20 μόρια για κάθε χρόνο). Η ηλικία του υπαλλήλου (5 μόρια ανά έτος). Η οικογενειακή κατάσταση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου