18.8.11

Ο Τουρισμός ..νοσεί!!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, άφησε την τύχη της πιο αναπτυξιακής δραστηριότητας της Χώρας μας, στον…αυτόματο πιλότο!
Πρωτοβουλίες που αναγκαιούν για ν΄αποφευχθεί η περαιτέρω καθίζηση του τουριστικού μας προϊόντος και κατ΄επέκταση της μείωσης των εσόδων που έχουν συρρικνωθεί δραματικά , είναι απλώς ανύπαρκτες από το αρμόδιο Υπουργείο!
Οι Ενώσεις των Ξενοδόχων της Χώρας , παρακολουθούν αμήχανοι και προβληματισμένοι , την ανεπάρκεια πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του Τουρισμού στην Ελλάδα και αγωνιούν , περιμένοντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες να αρθεί το αδιέξοδο και να διευκολυνθούν οι επενδυτές στον τουρισμό.
Οι υπόλοιποι επαγγελματίες που συμπληρώνουν το παζλ του τουριστικού μας προϊόντος, ήδη αρχίζουν και …τρέμουν από τις επιπτώσεις των μέτρων που θα εφαρμοστούν από 1ης Σεπτεμβρίου, γνωρίζοντας ότι η αύξηση κατά 10 μονάδες του Φ.Π.Α. στην εστίαση , θα τους οδηγήσει σε λουκέτα!
Πριν λίγες μέρες, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ.Σπύρος Λαγωνικάκος , εξέφρασε την αγωνία του και την ανησυχία όλων των επαγγελματιών του κλάδου που εκπροσωπεί, για την απουσία πολιτικής βούλησης και στήριξης όσων επενδύουν στον τουρισμό .
Συγκεκριμένα ένα σοβαρό πρόβλημα που δυναμιτίζει την όποια επενδυτική προσπάθεια , είναι η αδυναμία αποπληρωμής όσων πήραν το πράσινο φως και επένδυσαν στον τουρισμό, υπαγόμενοι στις διατάξεις του αναπτυξιακού Νόμου .
Ενώ έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά από τους ιδιώτες , βλέπουμε πως η κρατική συμμετοχή δεν έχει αποδοθεί ακόμη .
Όσο χρήματα δεν υπάρχουν και ο τραπεζικός δανεισμός είναι φειδωλός, πολλές επενδύσεις θα μείνουν κυριολεκτικά στη μέση.
Ακόμη ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα , είναι το αφιλόξενο πλέον τοπίο που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης για όσους ξενοδόχους και λοιπούς επιχειρηματίες έλαβαν στις πυρόπληκτες περιοχές επιδοτούμενα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Με περίοδο χάριτος 2 ετών και με επιδότηση 50% από το Ελληνικό Δημόσιο , η τότε Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις από τις εκτεταμένες πυρκαγιές που στοίχισαν σε ζωές και σε ανάπτυξη, θεσμοθέτησε αυτήν τη διευκόλυνση στους πληγέντες.
Η κρίση όμως , τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τα ανέβασε από το 3% στο 18%!
Δηλαδή αντί 1,5% που θα πλήρωναν οι εντασσόμενοι στα πυρόπληκτα , σήμερα καλούνται να πληρώσουν 9% !!!
Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση των λοιπών φόρων καταλαβαίνει ότι τα λουκέτα , είναι προ των πυλών!!
Ας αναλάβει επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και προσωπικά ο Υπουργός ο κ.Γερουλάνος κάποια πρωτοβουλία ενίσχυσης και διευθέτησης των ανακυψάντων προβλημάτων του τουριστικού κλάδου , διότι αυτήν την ώρα οφείλει η Πολιτεία να στηρίξει όπως μπορεί την καθιζάνουσα επιχειρηματικότητα.
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Μέλος Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Δ
Μέλος Τομέα Επιοινωνίας και ΜΜΕ ΝΟ.Δ.Ε.Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου