25.8.11

Η ξηρασία απειλεί τα έλατα στον Ταΰγετο !

Με ξήρανση απειλείται το ελατοδάσος στην περιοχή του ανατολικού Ταϋγέτου, στα όρια Λακωνίας - Μεσσηνίας.
Το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του πριν από τρία χρόνια, ωστόσο φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε και σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ανατολικής Μάνης Θόδωρο Αραπάκο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και των φυσιολατρικών ομάδων της Μεσσηνίας.
Το φαινόμενο της ξήρανσης εμφανίζεται κατά τόπους σε όλο τον Ταΰγετο στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, χρονιές που είχαν σημειωθεί υψηλές θερμοκρασίες και μακρά περίοδο ανομβρίας.

SOS Εκπέμπει η Οίτη - Νεκρή φύση !!


Από το http://pyrgosnews.blogspot.com/2011/08/sos.html
Τον κίνδυνο του αφανισμού αντιμετωπίζουν εκατοντάδες έλατα στον ορεινό όγκο της Οίτης για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Εδώ και Δέκα χρόνια τα έλατα ξεραίνονται σταδιακά και σήμερα τα δέντρα αυτά υπολογίζονται κοντά στα 1.000. Το θέμα δεν έχει προβληματίσει κανέναν υπεύθυνο για να διερευνηθούν τα αίτια του φαινόμενου αλλά και να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Την τελευταία πενταετία το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και το πρόβλημα εντάθηκε. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες έλατα έχουν ολοκληρωτικά νεκρωθεί και δεν υπάρχει καμία ελπίδα για φυσική αναγέννηση.
Το πρόβλημα αγγίζει μόνο τα έλατα ενώ το κόψιμο των δέντρων είναι πλέον μονόδρομος με την ελπίδα ότι θα σωθούν τα υπόλοιπα, εάν βεβαια πρόκειται για έναν ιό. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα δάσος που άλλοτε έσφυζε από ζωή σήμερα να ξεραίνεται . Για το λόγο αυτό πέρα από την αναγκαστική υλοτόμηση πρέπει να προσδιοριστεί ο λόγος που ξεραίνονται τα δέντρα. Βέβαια είναι απορίας άξιο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθηθεί μία ερευνητική διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν χρειαστεί να κοπούν οι κορμοί. Σίγουρα η ανομβρία των περασμένων ετών σε συνδυασμό με τις γενικότερες κλιματολογικές αλλαγές συνέβαλε στην καταστροφή των δέντρων όμως υπάρχει μία ακόμη εκδοχή σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένο έντομο μεταφέρει ιό από περιοχή σε περιοχή. Να τονιστεί ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν διαπιστωθεί και σε άλλους νομούς της χώρας
Πρόβλημα και στις καστανιές ;
Δεν ξεραίνονται όμως μόνο τα έλατα στην Οίτη αλλά και πολλές καστανιές της περιοχής. Αν το φαινόμενο συνεχίσει οι συνέπειες στο οικοσύστημα κρίνονται ανυπολόγιστες οπότε καλό θα είναι το ζήτημα να διερευνηθεί άμεσα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αφήσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον και όχι ένα νεκρό τοπίο !

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου