9.7.11

«Ενδείξεις υποβάθμισης» των ΤΕΙ βλέπουν οι πρόεδροι των σχολών

META τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά από πολύωρη συζήτηση επί του περιεχομένου του την Πέμπτη, κατέληξαν στο ότι δεν αποδέχονται τις αλλαγές και ζητούν από την υπουργό ριζικές αναπροσαρμογές σε συνεννόηση με τη σύνοδο των προέδρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στο τέλος του Ιουλίου. Σε κείμενο που συνέταξαν και παρέδωσαν χθες στην υπουργό Παιδείας τονίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη να παραμείνουν τα τεχνολογικά ιδρύματα στη σφαίρα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι «το προσχέδιο που δόθηκε αφήνει τα ΤΕΙ με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο», με «ενδείξεις υποβάθμισης» μάλιστα. Επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική, ενώ θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης.
Εκφράζουν την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού καθώς «δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων», ενώ «το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων». Αντιδρούν επίσης στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ.
Οι παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βλέπουν πάντως θετικά την παράταση διαλόγου που δόθηκε μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο τέλος Αυγούστου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου