8.7.11

Ο Κ. Σκανδαλίδης για το νοθευμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στις ΗΠΑ

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενεργεί για την επίλυση των θεμάτων σφετερισμού ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ-ΠΓΕ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης)», διαβεβαιώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την προστασία του ελληνικού ελαιολάδου.
Όπως όμως σπεύδει ταυτόχρονα να επισημάνει ο υπουργός, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ και για την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης ή σφετερισμού προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, απαιτείται μια πολύπλοκη διαδικασία, που άπτεται νομικών, υπηρεσιακών και πολιτικών ενεργειών και «έως τώρα οι ΗΠΑ τηρούν εντελώς αρνητική θέση ως προς το ζήτημα αυτό».
Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Σκανδαλίδης, «οι ΗΠΑ επιτρέπουν την κατοχύρωση στην αμερικανική αγορά Ονομασιών Προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη ως εμπορικές επωνυμίες άλλων προϊόντων, εφόσον στην επωνυμία συμπεριλαμβάνεται και κάποια άλλη λέξη ή φράση».
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για την κυκλοφορία νοθευμένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ με παραπλανητική σήμανση.
Επειδή ο Κανονισμός για την προστασία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα μόνο στα κράτη-μέλη της ΕΕ και δεν επεκτείνεται σε τρίτες Χώρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει άοκνα τις προσπάθειες του για την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι αυτών των πρακτικών, αναφέρει ο κ. Σκανδαλίδης και προσθέτει ότι έχει τεθεί ως στόχος υψηλής προτεραιότητας η συμπερίληψη των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις γεωργικές διαπραγματεύσεις, με στόχο τη δημιουργία διεθνούς μητρώου αγροτικών προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη. Ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση των συμβαλλομένων μερών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το υπουργείο ενημερώνει πάντως και τους παραγωγούς που θίγονται από αυτού του είδους τις ενέργειες, τους καθιστά κοινωνούς των ενεργειών του και τους συνδράμει, σε κάθε ιδιωτική προσπάθεια για τη διασφάλιση των προϊόντων τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου