29.7.11

Πετάνε από το ΕΣΠΑ έργα που βρίσκονται …εν υπνώσει !

Απένταξη εν υπνώσει έργων από το ΕΣΠΑ για επιτάχυνση των «ώριμων» επενδύσεων !! KATAΛOΓO με τα «κοιμώμενα» έργα και τους «νεκρούς» κωδικούς των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε κάθε περιφέρεια καθώς και μια μεθοδολογία, η οποία μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό ώριμων έργων, παρέδωσε χθες στους περιφερειάρχες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, με στόχο την ενεργοποίηση και τη συμβολή τους στην προσπάθεια απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΣΠΑ, δήλωσε χθες ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ειδικής γενικής διεύθυνσης στις Βρυξέλλες, που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθώς και ειδικής ομάδας παροχής τεχνικής βοήθειας με έδρα την Αθήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη διαμηνύσει στους φορείς του Δημοσίου και τις περιφέρειες να προχωρήσουν τάχιστα στην απένταξη ανενεργών έργων ώστε να απελευθερωθούν πόροι του ΕΣΠΑ που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ανενεργούς κωδικούς.
Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από το υπουργείο προβλέπει ότι το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων και η επιλογή των ώριμων έργων πρέπει να γίνει έως τον Σεπτέμβριο. Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Μωραΐτης έδωσε σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει:
• Να γίνει άμεση ολοκλήρωση της γραπτής διαδικασίας των επιτροπών παρακολούθησης.
• Να ανοίξουν όλοι οι κωδικοί μέχρι τέλος Αυγούστου. Να δημοσιευθούν προσκλήσεις όπου αυτό δεν έχει γίνει.
• Να ξεκινήσει άμεσα η μεθοδολογία για τον εντοπισμό ώριμων έργων με στόχο να έχουμε αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο.
• Να γίνει το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
• Να προσδιορισθούν επακριβώς τα σημαντικά έργα κάθε περιφέρειας έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να επικεντρωθούν από κοινού οι προσπάθειές για την ωρίμαση και υλοποίησή τους.
Στη συνάντηση του κ. Μωραΐτη με τους περιφερειάρχες συμμετείχε και η ειδική γραμματέας Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Τέλος ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στο έργο των περιφερειαρχών σημειώνοντας ότι «το υπουργείο θα παρέχει το απαιτούμενο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τους τεχνικούς συμβούλους για να τρέξουν τα περιφερειακά προγράμματα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου