4.6.11

Μήνυμα του Δημάρχου Πύλου -Νέστορος Δ.Καφαντάρη για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος !

Ο χώρος – περιβάλλον - εις τον οποίο ζει και δραστηριοποιείται ο σημερινός άνθρωπος περνώντας τις μερικές δεκάδες χρόνια της επίγειας ζωής του, είτε αυτός είναι στο μικροπεριβάλλον των καθημερινών του δραστηριοτήτων, είτε αυτός είναι στο μακροπεριβάλλον στα όρια του πλανήτη Γη, καθημερινά γίνεται εχθρικότερο και επιθετικότερο για κάθε μορφή ζωής και ιδιαίτερα για την ανθρώπινη.
Η αρμονία με την οποία προόρισε ο Δημιουργός να συμβιούν περιβάλλον και ζωή, φύση και άνθρωπος τα τελευταία χρόνια διαταράχθηκε σοβαρά εις βάρος της ζωής και του ανθρώπου με δική του ευθύνη και υπαιτιότητα.
Ο άνθρωπος κακοποιεί βάναυσα και καταχράται τη φύση και το περιβάλλον όπου ζει ,είτε ατομικά, είτε συλλογικά. Το διαχειρίζεται σαν ατομική του ιδιοκτησία και προσωπικό του δικαίωμα σαν να μη συνεχιστεί η ζωή μετά από αυτόν. Και ενώ το περιβάλλον προορίζεται να υπηρετεί συναγωνιστικά τη ζωή και τον άνθρωπο,
έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός και αντίπαλός μας.
Την ευθύνη της επικίνδυνης αυτής διαστροφής της σχέσης περιβάλλον – άνθρωπος, την φέρει ακέραια και αποκλειστικά ο δεύτερός : Με τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα και τομείς ατόμων και λαών, κυβερνήσεων και διαφόρων οικονομικών αμυντικών ή επεκτατικών υπεροχής τραστ, Με το υλιστικό φρόνιμα της εποχής, με τον ωχαδερφισμό που αποτελεί σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη ζωής, Με την αλόγιστη κατασπατάληση και κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων της φύσης και του πλανήτη μας, και τέλος Με την εχθρότητα και το μίσος που έχει και εκδηλώνει ο σημερινός άνθρωπος ατομικά ή ομαδικά για τον συνάνθρωπο (ο θάνατός σου, η ζωή μου).
Οι παραπάνω αντιπεριβαλλοντικές δράσεις και συμπεριφορές υποθηκεύουν ουσιαστικά, ποσοτικά και ποιοτικά τη ζωή μας, απειλούν περισσότερο από εμάς τις επερχόμενες γενιές και προσδιορίζουν πλέον ,αν όχι ακριβώς, τουλάχιστον εμφανώς το τέλος της έμβιας ύπαρξης στον πλανήτη μας.
Καλούμεθα όλοι :Λαοί και Κυβερνήσεις, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, πολίτες και συλλογικά όργανα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής. Ας μη θεωρούμε ότι: δεν απειλούμαστε άμεσα επειδή οι φυσικές και βιολογικές αλλαγές έχουν βραδεία, πορεία και εξέλιξη. Ας έχουμε πάντα υπόψη μας πως ο χρόνος βραδέως σταθερά, αλλά και αδυσώπητα παρέρχεται. Ωστόσο αμύθητα ποσά ξοδεύει ο σημερινός άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την μέχρι τώρα καταστροφή που ο ίδιος έχει προκαλέσει και προκαλεί στο περιβάλλον. Πληρώνει ακριβά την ασεβή συμπεριφορά σε αυτό.
Με αυτές τις σκέψεις επ’ ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας του περιβάλλοντος απευθύνομαι σε όλους και επικοινωνώ μαζί σας, πολίτες της πατρίδας μας, για να αντιληφθούμε το μερίδιο ευθύνης ατομικό ή συλλογικό του καθενός μας.
Ας ζούμε λοιπόν, και ας δραστηριοποιούμεθα στο φιλόξενο πλανήτη μας, φιλικά προσκείμενοι σε αυτόν, αναλαμβάνοντας κάθε προσπάθεια ή πρωτοβουλία για την προστασία του, όντες έτσι βέβαιοι ότι προστατεύοντας με κάθε τρόπο το περιβάλλον, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τη ζωή μας και εξασφαλίζουμε όπως έχουμε Ιερή υποχρέωση, ανθρώπινες συνθήκες ζωής στις επερχόμενες γενιές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου