17.6.11

Μέτρα για την πυροπροστασία !!

Πρόληψη, εύρυθμη και αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και βοήθεια εθελοντών, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει ο κρατικός μηχανισμός κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ώστε να μην επαναληφθεί και το 2011 το φαινόμενο της «αιμορραγίας» του δασικού πλούτου της χώρας.
Παρά τους μειωμένους -λόγω της κρίσης- διαθέσιμους πόρους για φέτος, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει κρίνονται ως «υποσχόμενα».
«Ποσό 600.000 ευρώ έχει διατεθεί για τη συνέχιση του περσινού πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού δασών σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς στους νομούς Εύβοιας, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, στην Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παναγιώτης Μπαλατσός. Για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού δικτύου, το προβλεπόμενο ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, μικρότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας και κατά συνέπεια «έχει μεγάλη σημασία η ιεράρχηση, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των μειωμένων πιστώσεων», τονίζει ο Π. Μπαλατσός.
Τα κεφάλαια που προβλέπονται φέτος για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) είναι ίδια με τα περσινά (περίπου 23 εκατ. ευρώ) και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κατανεμηθεί ανά δήμο και περιφέρεια για καθαρισμό ξηράς βιομάζας, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και άλλα, τα ποσά που πρέπει να διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία, Δημήτρης Μαχαιρίδης. Προσθέτει, δε, ότι, για πρώτη φορά φέτος, η κατανομή έγινε στη βάση κριτηρίων που θεσπίστηκαν πέρσι (πυκνότητα πληθυσμού, ύπαρξη αλσυλίων ή δασών στον δήμο κ.λπ) για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως η χρηματοδότηση με το ποσό των 9.000 ευρώ δήμου με δάση και με το ποσό των 120.000 ευρώ δήμου χωρίς δάση. «Για λόγους ταχύτητας και ελέγχου, η αρμοδιότητα έγκρισης συμβάσεων για έργα μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού ποσού, περιέρχεται πλέον στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και το ΥΠΕΚΑ διατηρεί τη σχετική αρμοδιότητα μόνον στα μεγάλα ποσά», διευκρινίζει ο Π. Μπαλατσός.
Ελπιδοφόρα είναι η πρόβλεψη ποσού ύψους 400.000 ευρώ με 500.000 ευρώ, την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αργύρης Μπαλταζής» για έργα σχετικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου