24.6.11

ΚΟΡΩΝΗ - Νησιώτικη ομορφιά !

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Πολύχρωμα χαμηλά σπίτια με κεραμοσκεπές, ξύλινα μπαλκονάκια, αμέτρητες εκκλησίες, στενοί ανηφορικοί δρόμοι και φυσικά το Κάστρο, συνθέτουν το σκηνικό στην πανέμορφη Κορώνη, εκεί στον μεσσηνιακό Νότο.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Κορώνη ήταν μία από τις επτά πόλεις που έταξε ως προίκα ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να τον ηρεμήσει, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει εκ νέου στον πόλεμο κατά των Τρώων. Η επίσημη ιστορία αρχίζει με τη θεμελίωσή της, το 365 π.Χ. Τους επόμενους αιώνες, η Κορώνη ήταν σταθερά ευημερούσα και αναπτυσσόμενη πόλη.
Το έμβλημα της πόλης δεν είναι άλλο παρά το Κάστρο της. Ένας πολύ μικρός και όμορφος δρόμος, με ασβεστωμένες μάντρες, λευκά πεζούλια, γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια, οδηγεί στο Κάστρο. Φθάνοντας μπροστά στη «μεγάλη πόρτα» που κατασκευάστηκε κατά τα χρόνια της Βενετοκρατίας «ξεδιπλώνεται» μπροστά μας η μαγεία της καστροπολιτείας. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν κάποιες ιδιοκτησίες και δύο σπίτια, τα οποία κατοικούνται ακόμη.
Πώς θα πάτε
Από Αθήνα φθάνετε στην είσοδο της Καλαμάτας και στρίβετε δεξιά, στο Ασπρόχωμα. Περνάτε τη Μεσσήνη και στη συνέχεια ακολουθείτε τη σηματοδότηση προς Κορώνη. Η διαδρομή είναι 335 χλμ.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
● Υπεραστικός κωδικός Κορώνης (27250)
● Αστυνομία: 22422
● Λιμεναρχείο: 22377
● Ιατρείο: 22208
Στο νότιο τμήμα της Κορώνης βρίσκεται το Κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν οι Φράγκοι κατά την Δ΄ Σταυροφορία, το 1205.
Σε κάθε γωνία του προβάλλει σχεδόν κυκλικά ένας προμαχώνας. Τα τείχη σε όλο το μήκος έχουν πολεμίστρες, όπως και οι προμαχώνες. Εκτός από την ανατολική πλευρά, η βόρεια και η νότια πλευρά του Κάστρου υψώνονται προς τη θάλασσα. Η βόρεια κατηφορίζει στολισμένη με τα γραφικά σπιτάκια της πολιτείας της Κορώνης. Η νότια πλευρά γκρεμίζεται απότομα στα βράχια του « Ρεσάλτο », από όπου έπεσαν οι Έλληνες όταν προσπάθησαν το 1824 να καταλάβουν το Κάστρο, ενώ ακριβώς από κάτω απλώνεται η όμορφη παραλία της Ζάγγας. Στην κορυφή του λόφου, υπάρχουν ο Ναός της Αγίας Σοφίας και το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου. Χαμηλότερα και κάτω ακριβώς από τη νότια πλευρά των τειχών υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας.
Μέσα στο Κάστρο σώζονται επίσης λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες και τούρκικο χαμάμ. Σε κάθε γωνιά του Κάστρου υπάρχει και μία «θόλος», δηλαδή μπαρουταποθήκη, ενώ η καλύτερη ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς το 1944, κατά την αποχώρησή τους.
Η πόλη της Κορώνης
Την πόλη της Κορώνης θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να τη γνωρίσετε. Μία βόλτα στα στενά σοκάκια της θα σας ανταμείψει με όμορφες εικόνες, σαν να περιμένουν εκεί να τις απαθανατίστε και να τις θαυμάσετε. Ιδανική αφετηρία είναι η παραλιακή οδός. Περπατώντας εκεί, θα δείτε μερικά από τα όμορφα νεοκλασικά της Κορώνης. Στο τέλος του δρόμου, και αφού δείτε από κάτω το πανέμορφο Κάστρο, ανηφορίστε προς τον λόφο για να ανακαλύψετε το όμορφο κτίριο του ταχυδρομείου.
Ο κύριος δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο είναι από τα πιο όμορφα στενά της πόλης, καθώς τα σπίτια διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς κανένα περιθώριο ανάμεσά τους. Μπαλκόνια γεμάτα ανθισμένα λουλούδια συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό και ταυτόχρονα μαρτυρούν ποιο από τα σπίτια κατοικείται και ποιο όχι. Από αρκετά σημεία της διαδρομής θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά από την Κορώνη.ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου