24.6.11

Απέρριψε τις πιέσεις υπέρ της συναίνεσης ο Α. Σαμαράς

ΣTAΘEPOΣ στη θέση του να απορρίπτει τη «συνταγή» οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί λανθασμένη και αναποτελεσματική, παρέμεινε και χθες ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για μία ακόμα φορά από τους Eυρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει εκείνα τα άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου με τα οποία συμφωνεί. Oπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά το πέρας της συνόδου, σε σχέση με το τι είπε στους εταίρους του στο ΕΛΚ, «επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης:
Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά όλα τα έχουμε προτείνει, τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε. Και είμαστε οι πρωτοπόροι που ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας. Αλλά διαφωνούμε με το μίγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία και έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Καθώς όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους». Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στους Eυρωπαίους ηγέτες ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος», υπογραμμίζοντας ότι «υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε».
Ο αρχηγός της Ν.Δ. παραδέχθηκε πάντως ότι οι περισσότεροι ηγέτες του ΕΛΚ επέμειναν στις δικές τους απόψεις, αν και κάποιοι κατανόησαν ότι η Ν.Δ. έχει δίκιο σε όσα υποστηρίζει.
Ο κ. Σαμαράς ήταν πάντως, όπως εκτιμάται, προετοιμασμένος τόσο για τις πιέσεις υπέρ της συναίνεσης, όσο και για τη διαφοροποίηση κάποιων Eυρωπαίων ηγετών από τη στρατηγική που ακολουθεί. Aλλωστε πριν προσέλθει στη σύνοδο του ΕΛΚ είχε συναντήσει νωρίτερα χθες το πρωί τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζόζεφ Ντολ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τον ενημέρωσε για το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΕΛΚ έναντι της Ν.Δ. και τον κάλεσε σε ακρόαση ενώπιον της ολομέλειας των ευρωβουλευτών της ομάδας. Προτεραιότητά του κ. Σαμαρά ήταν όμως να παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα, καθώς όπως επιμένει το επιτελείο του υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στην Ευρώπη για τις θέσεις και τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος του κόμματος το τελευταίο διάστημα, και όχι αναγκαία να αποσπάσει κάποια δήλωση υποστήριξης των θέσεών του από τους Ευρωπαίους. Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η δήλωσή του ότι «κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου