7.5.11

Διαψεύδονται τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Μετά την Κομισιόν, την ελληνική κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στ. Ζάιμπερτ διαψεύδει δημοσίευμα του Der Spiegel που θέλει την Αθήνα να σκέπτεται έξοδο από την ευρωζώνη
Με κάποια καθυστέρηση Παρίσι και Βερολίνο διέψευσαν με τη σειρά τους σήμερα το περιεχόμενο δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη» και επιστροφή σε δικό της νόμισμα. Διαψεύσεις έρχονται και από το Λουξεμβούργο, ωστόσο το Spiegel επιμένει στην ορθότητα των ισχυρισμών του.
Συνάντηση σε μικρό κύκλο
Σε μικρό κύκλο η συνάντησηΌπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, θορυβημένη από αυτές τις επιδιώξεις η Κομισιόν αποφάσισε να καλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Der Spiegel, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης συμφωνήθηκε άκρα μυστικότητα. Μόνο οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνο συνεργάτη τους θα λάβουν μέρος στη σύσκεψη. Από τη γερμανική πλευρά συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο υφυπουργός του Άσμουσεν. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές της ΕΕ, στην συνάντηση δεν θα είναι όλοι οι υπουργοί της ΟΝΕ αλλά μόνο εκείνοι της Γαλλίας της Γερμανίας της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, σε μικρό κύκλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Στο μεταξύ, είναι γνωστό ότι στο Λουξεμβούργο έχει μεταβεί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το εσωτερικό έγγραφο του Σόιμπλε
Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Ο κ. Σόιμπλε φέρεται διατεθειμένος να αποτρέψει την ελληνική κυβέρνηση από την έξοδό της από την ευρωζώνη και έχει μαζί του εσωτερικό έγγραφο το οποίο προειδοποιεί για τις συνέπειες. Μεταξύ άλλων, το έγγραφο φέρεται να εκτιμά ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα σήμαινε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%, κάτι που θα εκτόξευε το ελληνικό χρέος στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα καθιστούσε «αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση», με λίγα λόγια η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, φέρεται να υποστηρίζει η έκθεση. Οι επιπτώσεις θα ήταν αρνητικές και στον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και φυσικά για την ΕΚΤ και τη Γερμανία που έχει συνεισφέρει με τη μερίδα του λέοντος στη διάσωση, επισημαίνει το περιοδικό.
D.W -ΣταμάτηςΑσημένιος, Der Spiegel, Reuters, dpa

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου