7.5.11

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

H σημερινή ημέρα αποτελεί μια παγκόσμια αναγνώριση της πολύπλευρης και δύσκολης αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς. Η μητέρα διαπλάθει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού της και το στηρίζει σε όλη του τη ζωή. Είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του και το προστατεύει.
Αυτή η ημέρα όμως δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και ημέρα προβληματισμού για τα διλήμματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη μητέρα. Πώς θα συνδυάσει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον παραδοσιακό της ρόλο και στη ανάγκη για επαγγελματική εξέλιξη;
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει διέξοδο στα διλήμματα αυτά και να σταθεί δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα και στους πολλαπλούς ρόλους της, ως μητέρας, ως συζύγου και ως εργαζόμενης. Έχει την υποχρέωση να αναλάβει περισσότερες δράσεις για τη στήριξη της μητέρας, η οποία πολλές φορές αντιμετωπίζει τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας. Σημαντικά θα συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης της ο περιορισμός των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, η παροχή της αναγκαίας πρόνοιας σε ουσιαστικά θέματα μητρότητας, η ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και η αλλαγή μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που το δημογραφικό πρόβλημα έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις, η αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των πολύτεκνων οικογενειών προβάλει επιτακτική.
Σίγουρα η ενίσχυση της γυναίκας-μητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική και απαιτεί προστασία και σεβασμό. Κάθε μητέρα χρειάζεται συμπαράσταση, κατανόηση και βοήθεια από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με επιτυχία την ευαίσθητη αποστολή της.
Εύχομαι σ' όλες τις μητέρες χρόνια πολλά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου