26.5.11

Δεν τα φάγαμε μαζί κε Ντόλιο – Ας πληρώσουν κάποτε οι υπεύθυνοι !

Εκδίδεται υπουργική απόφαση για το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων !!
Στην άμεση έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης, με την οποία θα ορίζονται οι δείκτες αξιολόγησης για την υπαγωγή υπερχρεωμένων Δήμων στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, για τους υπερχρεωμένους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζει πως το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη" για τη συγκράτηση του χρέους των δήμων. Η ένταξη στο Πρόγραμμα γίνεται είτε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είτε μετά από σχετικό αίτημα των δήμων.
«Η ανάγκη αξιολόγησης των δήμων, η οποία θα διαπιστώνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του νόμου, βάσει δεικτών, για την υπαγωγή τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστεί άμεσα με την υπό έκδοση απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ενημερώνει τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος.
Ο κ. Ντόλιος διαβίβασε, επίσης, στη Βουλή τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί από τους ίδιους τους δήμους στη Βάση Δεδομένων, που τηρείται στο Υπουργείο, που αφορούν στα δάνεια των Δήμων του Νομού Λάρισας από πιστωτικά ιδρύματα και Οργανισμούς καθώς και για εκκρεμείς υποχρεώσεις σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης.
Όπως ειδικότερα προκύπτει ο Δήμος Αγιάς έχει δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα και Οργανισμούς που ανέρχονται σε 2.787.250 ευρώ και από εκκρεμείς υποχρεώσεις σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχει υποχρεώσεις 5.186.456 ευρώ. Ο Δήμος Κιλελέρ οφείλει σε δάνεια 2.412.884 ευρώ και σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης 4.499.091 ευρώ. Ο Δήμος Ελασσόνας οφείλει σε δάνεια 2.908.268 ευρώ και σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 6.681.330 ευρώ. Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει σε δάνεια 15.545.264 και σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 19.335.541 ευρώ. Ο Δήμος Τεμπών οφείλει σε δάνεια 1.682.887 ευρώ και σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης 1.449.519 ευρώ. Ο Δήμος Τυρνάβου οφείλει σε δάνεια 1.227.472 ευρώ και σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης 3.291.103 ευρώ. Ο Δήμος Φαρσάλων οφείλει σε δάνεια 588.741 ευρώ και σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 1.402.772 ευρώ.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρει, περαιτέρω, ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των αποδόσεων των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έχει διασφαλίσει τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των δήμων, καθώς και την επιχορήγηση αυτών προς κάλυψη των υποχρεώσεων τους, που προκύπτουν από τις μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες σύμφωνα με το Νόμο του Καλλικράτη.
Στοιχεία για τους υπερχρεωμένους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που θα πρέπει να ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είχε ζητήσει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου