1.4.11

James Stavridis: Ο Ελληνο αμερικάνος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη !

Ο Ελληνο-Αμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης είναι ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Είχε διατελέσει και διοικητής της Ευρωπαϊκής στρατιωτικής βάσης και σαν Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπη στις αρχές του καλοκαιριού του 2009.
Όπως ανέφερε το LIFE.com, την περασμένη Τρίτη, ο Στρατηγός Σταυρίδης έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση για την Λιβύη μπροστά στην Επιτροπή Γερουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: «Νομίζω οτι η κατάσταση αδιεξόδου», είπε «δεν ενδιαφέρει τους πάντες.»
Αν ο Μουαμάρ Γκαντάφι δεν μπορεί να κερδίσει, επειδή οι συμμαχικές εναέριες δυνάμεις θα κρατούν τις δυνάμεις του εγκλωβισμένες εκεί που βρίσκονται και ο επαναστατημένος λαός δεν μπορεί να νικήσει επειδή είναι στρατιωτικά ανίκανοι, τότε η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν οι συμμαχικές δυνάμεις καθώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας του υψηλού κόστους των επιχειρήσεων. Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά στον Ελληνο-Αμερικανό στρατηγό ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σταυρίδης γεννήθηκε στην Βόρεια Φλόριντα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Ακαδημίας του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α του έτους 1976.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχει κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις κατά την διάρκεια της στρατιωτικής πορείας του. Ενδεικτικά, το 1998, διεύθυνε το Destroyer Squadron 21 και παρατάχθηκε στον Αραβικό Κόλπο, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το Βραβείο Navy League’s John Paul Jones για Εμνευσμένη Αρχηγική Ικανότητα. Από το 2000 ως το 2004, διήυθυνε την Ομάδα Μάχης Enterprise CGS, πραγματοπιώντας επιχειρήσεις στον Αραβικό κόλπο με την υποστήριξη της Επιχείρησης Ελευθερία στους Ιρακινούς και της Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία. Μεταξύ του 2006-2009, διήυθυνε την Στρατιωτική Βάση των Η.Π.Α στο Μαϊάμι, η οποία στόχευε στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.
Ο Σταυρίδης έχει λάβει PhD και MALD από την Σχολή Διπλωματίας και Νόμου του Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts στις Διεθνείς Σχέσεις το 1984, όπου κέρδισε και το Βραβείο Gullion σαν ξεχωριστός φοιτητής. Επίσης, είναι αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού και Ναυτικού Πολεμικού Κολλεγίου.
Κατέχει διάφορα βραβεία και διακρίσεις και επίσης είναι συγγραφέας διάφορων βιβλίων με θέμα την ναυτική αρχηγία.
Ο Σταυρίδης είναι παντρεμένος με την Λάουρα Χόλ και έχει δυο κόρες, την Χριστίνα και την Χούλια. Ο Έλληνας παππούς ήταν μετανάστης στις Η.Π.Α από την Μικρά Ασία. usa.greekreporter.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου