22.4.11

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ – Απόψε έρχονται οι Λυρίδες !

Βροχή αστεριών Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο !!
Οι Λυρίδες είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Thatcher. Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός της Λύρας, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνου, ενώ Λυρίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 19 έως 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι περίπου 10 μετέωρα την ώρα. Από το βράδυ της Μ. Παρασκευής έως και το Μ. Σάββατο, θα μπορείτε να απολαύσετε το φαινόμενο «Λυρίδες», δηλαδή την βροχή των αστεριών
Καιρού επιτρέποντος, όσοι δεν κοιμηθούν νωρίς θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα υπέροχο θέαμα, καθώς θα είναι ορατό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, άρα και στην Ελλάδα.
Η βροχή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Οι Λυρίδες παρατηρούνται κάθε χρόνο, συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Η καλύτερη όμως στιγμή για να δείτε τα «πεφταστέρια» είναι αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η παρατήρηση γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου