23.4.11

Πάσχα στα Μετέωρα και στο Άγιο όρος !

"Πολυεθνική" ανάσταση στα Μετέωρα, υπό το φως των κεριών !!
Στα παλιά μοναστήρια των Μετεώρων, το φως των κεριών αποκαλύπτει μια πολυεθνική συγκέντρωση πιστών τη βραδιά της Ανάστασης: Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα με τον αυθεντικό τρόπο που μόνο αυτές οι τόσο ιδιαίτερες μονές, σκαρφαλωμένες στις κορυφές των απόκρημνων βράχων, μπορούν να προσφέρουν. Το Μ. Σάββατο, οι μονές ανοίγουν για τους πιστούς στις 9 το βράδυ, προσφέροντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Στο αρχαιότερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, μπορεί να θαυμάσει κάποιος μοναδικές αγιογραφίες και κειμήλια, αλλά και μια τραπεζαρία μήκους ... 30 μέτρων, καθώς και το εντυπωσιακό δίχτυ με το χειροκίνητο μηχανισμό ανάβασης στο βράχο (μέχρι το 1923, η πρόσβαση στη μονή ήταν δυνατή μόνο μ' αυτό το δίχτυ ή με ανεμόσκαλα).
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μίας από τις Ενώσεις Ξενοδόχων του Ν.Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας, φέτος, το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής προέρχεται από το εξωτερικό (από Ρωσία, Κ.Ευρώπη και Βαλκάνια) και το 30% από Ελλάδα. "Σε σχέση με πέρυσι, η χρονιά είναι καλύτερη, χάρη σε μια συντονισμένη καμπάνια που έγινε, από τον ΕΟΤ και πολλά τουριστικά γραφεία, που συμπεριέλαβαν την περιοχή στα προγράμματά τους, αλλά και στα περισσότερα δρομολόγια -αεροπορικά, ακτοπλοϊκά- από και προς Βόλο", σημειώνει ο κ.Κουρούπας.
Εκτός από τα υπέροχα μοναστήρια των Μετεώρων (στην πορεία των χρόνων υπήρχαν περίπου 30, αλλά σήμερα λειτουργούν έξι, χαρακτηρισμένα από τη Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), η περιοχή παρουσιάζει πολλά ακόμη αξιοθέατα.
Πρώτα απ' όλα, τους Βράχους καθεαυτούς, που αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, έτσι όπως υψώνονται «στη μέση του πουθενά», φτάνοντας σε ύψος μέχρι 400 μέτρων.
Κατά την επικρατέστερη θεωρία, τα ιδιαίτερα αυτά βράχια δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.
Όπως εξηγεί ο κ.Κουρούπας, ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσει κάποιος τα βράχια είναι να περπατήσει στο μονοπάτι Καλαμπάκας-Μονής Αγίας Τριάδας, όπου σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών, μπορεί να πάρει την καλύτερη γεύση των εντυπωσιακών όγκων.
Άγιον Όρος: Πάσχα στις παρυφές της Αθωνικής Πολιτείας
Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ το Άγιον Όρος προσελκύει ετησίως περισσότερους από 120.000 προσκυνητές. Η δημοτικότητα της περιοχής, μοναδικής στον κόσμο μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαία: εκτός από την περίφημη Αθωνική Πολιτεία, που κατοικείται από 2.200 μοναχούς και διαθέτει 20 μοναστήρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής, 12 σκήτες και 800 κελιά, μοναδικές είναι και οι φυσικές ομορφιές. Με άλλα λόγια, το Πάσχα στις παρυφές του Αγίου Όρους αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.
Στην περιοχή προ του Άθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες, αλλά και πολλά άλλα καταλύματα, οπότε οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και "για όλα τα βαλάντια". «Φέτος, στα ξενοδοχεία της περιοχής έχουμε κυρίως Έλληνες, αλλά παρατηρήθηκε και μεγάλο ποσοστό επισκεπτών από Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια τουριστικών πακέτων και επενδύσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, Μάρα Σιδερίδη.
Όσοι μάλιστα μείνουν στην περιοχή λίγες ημέρες παραπάνω, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην Ιερισσό και αναπαριστά τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι». ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου