7.4.11

Το ΚΟΕ Μεσσηνίας για την Περιφερειακή απασχόληση !!

Με πλατιά χαμόγελα φιγουράρουν στον τύπο ο κος Τατούλης και η κα Κατσέλη μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την Περιφερειακή Απασχόληση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αφού εκτόξευσε την ανεργία (επίσημη 14,8%, ανεπίσημη 17% - 18% με στοιχεία Δεκέμβρη του ’10, αλλά και την ανεργία των νέων στο 30%) και προώθησε τη συντριβή των Συλλογικών Συμβάσεων, τη χαλάρωση του νόμου περί απολύσεων, το χτύπημα των μικρομεσαίων και μια σειρά άλλων μέτρων έρχεται τώρα να πετάξει ξεροκόμματα. Ξαναθυμήθηκε τώρα τα γνωστά από την εποχή Σημίτη «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», που χρησιμοποιήθηκαν ως προκρούστεια κλίνη για να χτυπηθούν τα κατώτερα όρια μισθών – μεροκάματων και οι εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης. Με το «επίδομα κοινωνικής εργασίας» και όχι μισθό, φιλοδωρεί τους υποψήφιους εργαζόμενους οι οποίοι για πλήρες ωράριο θα αμείβονται (μέγιστη αμοιβή 625€) κάτω ακόμα και από αυτά τα κατώτερα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλ Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Παρουσιάζει σαν επιπλέον παροχή την ασφάλιση, κουτσουρεμένη βεβαίως, λες και δεν είναι υποχρέωση προς τον εργαζόμενο και συνεχίζει με τα «τοπικά προγράμματα στήριξης απασχόλησης» όπου για μια ακόμα φορά οι επιχειρήσεις θα απασχολούν για ένα κομμάτι ψωμί τον κόσμο με τη συμμετοχή του κράτους στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η πολιτική σύμφωνα με τον κο Τατούλη «…είναι σύμφωνη με την αντίληψη της αιρετής Περιφέρειας σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη πολιτική για την απασχόληση».
Η κυβέρνηση των τοποτηρητών της τρόικα σε αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου, προχωρούν στην περαιτέρω εξαθλίωση του λαού επισημοποιώντας την μετατροπή των εργαζόμενων σε εκ περιτροπής παραγιών που θα παίρνουν ένα χαρτζιλίκι και θα λένε και ευχαριστώ αν τους κολλάνε μερικά ένσημα. Αυτή η «ανάπτυξη» είναι ωφέλιμη μόνο για τους κερδοσκόπους και όχι για τον τόπο. Ζητάμε:
Καμιά καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Όχι στην επαναφορά των STAGE από το παράθυρο, όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας. Καμιά υπονόμευση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κάλυψη των πάγιων αναγκών του δημόσιου τομέα με προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων, αντί για τις κοστοβόρες και επισφαλείς αλλεπάλληλες αναθέσεις σε γραφεία συμβούλων, τη μερική απασχόληση, τις συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις συμβάσεις έργου.
Σταθερή εργασία και όχι εκ περιτροπής απασχόληση. Η δουλειά είναι δικαίωμα και ανάγκη και όχι χόμπυ.
Έργα υποδομής που δημιουργούν ισχυρή παραγωγική βάση για τον τόπο και σταθερές θέσεις εργασίας. Τέτοια θα μπορούσαν να γίνουν στις ακόλουθες κατευθύνσεις:
Ενίσχυση και αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών για απεξάρτηση από τους μεγαλεμπόρους και την καταστροφική για την ισόρροπη αγροτική παραγωγή πολιτική των φόρων συνυπευθυνότητας και του προσανατολισμού των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου υπό 100% δημόσιο έλεγχο, για την μείωση κόστους πρώτων υλών και τη δημιουργία υπόβαθρου για βαριά βιομηχανία.
Δημιουργία δημόσιων, περιφερειακών μονάδων μεταποίησης και δευτερογενούς παραγωγής γενικά με αξιοποίηση της παράδοσης και της βιοποικιλότητας τοπικών κοινωνιών και μικρών παραγωγών σε διάφορους τομείς (κλωστοϋφαντουργία, οινοποιία κλπ).
o Δημιουργία δημόσιου, περιφερειακού δικτύου διαχείρισης απορριμμάτων με μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανατροφοδότηση (μέσω του κομπόστ και των ανακυκλούμενων) του δευτερογενούς παραγωγικού τομέα.
Προκαλούμε περιφερειακές παρατάξεις, εργασιακούς και κλαδικούς συλλόγους και επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα, τους βουλευτές της Περιφέρειας να πάρουν τώρα θέση και να πουν στους Πελοποννήσιους ποιο είναι το σχέδιο τους και οι απόψεις τους για τη μακρόπνοη παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος. Φτάνει πια με τις ελεημοσύνες, τις χάρες, τις προσωρινές λύσεις, τις αρπαχτές. Δουλειά και ανάπτυξη για τον τόπο. Για τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι για την κερδοσκοπία των μεγαλοεταιρειών.
ΚΟΕ Μεσσηνίας
koemessinias@gmail.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου