12.4.11

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος –Η Εισήγηση του για τη διαχείριση των σκουπιδιών !

Η υπόθεση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί θέμα Εθνικής σημασίας για τον τόπο μας. Δυστυχώς η χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε, στο θέμα αυτό χαρακτηρίζεται για την πολιτική της ανυπαρξία. Όλες οι Κυβερνήσεις που πέρασαν έχουν τεράστιες ευθύνες, όπως ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κρατικές περιφέρειες, οι οποίες δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν αποτελεσματικές λύσεις.
Τα πρόστιμα από την Ε.Ε βρίσκονται προ των πυλών και το περιβαλλοντικό πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Εδώ που έχουμε φτάσει δεν είναι ώρα για ¨μοιρολόγια¨ ή για επίρριψη ευθυνών. Είναι ώρα ευθύνης, συνεννόησης και αποφάσεων. Είναι ώρα συλλογικής προσπάθειας. Η νέα Περιφερειακή αρχή έχει επωμισθεί στις πλάτες της την ευθύνη αυτή και καλείται άμεσα να πάρει αποφάσεις και να δρομολογήσει λύσεις.
Διάβασα προσεκτικά την εισήγηση και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμπληρωματικά μας είπε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
Δυστυχώς στην ουσία δεν ακούσαμε τίποτα το καινούργιο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, επανέλαβε πράγματα τα οποία όλοι μας τους τελευταίους μήνες τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, τις επαφές και την δραστηριότητα του κ. Περιφερειάρχη στο ζήτημα αυτό τη γνωρίζουμε. Όπως γνωρίζουμε και την αγωνία της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυση του ζητήματος των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας, που είναι αγωνία όλων μας.
Στην προσπάθειά σας όμως να εμφανιστείτε ως ¨ειδήμονες¨ του θέματος, έχετε κάνει λάθη, και έχετε πει πράγματα που μας εκθέτουν ως Περιφερειακή Αρχή. Ποιο συγκεκριμένα:
Είπατε κ. Αντιπεριφερειάρχα, θέλοντας να επιρρίψετε όλες τις ευθύνες στους προηγούμενους ότι επέλεξαν, τη ¨μη λύση¨ των δεματοποιητών, κλπ.κλπ.,
Σας διαβάζω πρόσφατη δήλωση του κ. Τατούλη, (μετά από σύσκεψη με τους Δημάρχους της Μεσσηνίας) για να διαπιστώσουμε όλοι, που έχετε δίκιο και που έχετε άδικο. «Την άμεση ενεργοποίηση όσων δεματοποιητών δεν λειτουργούν, ζήτησε ο αιρετός Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης από Δημάρχους ή εκπροσώπους Δήμων, τους οποίους κάλεσε χθες στην Τρίπολη». Εδώ βλέπουμε μια κραυγαλέα διαφορά απόψεων και θέσεων μεταξύ Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη.
Είπατε επίσης κ. Αντιπεριφερειάρχα, ότι προκειμένου να στηρίξουμε ως αιρετή Περιφέρεια τους Δήμους στην αυριανή τους προσπάθεια, προτείναμε τη δημιουργία διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι προσπαθείτε να παρουσιάσετε έναν υπάρχοντα Νόμο ως δική σας επιτυχία και επίτευγμα. Θυμίζω σε όλους ότι η δημιουργία διαβαθμιδικού (ΦΟΔΣΑ) προβλέπεται από τον Ν3852/2010 (άρθρο 104, παρ.4). Και για του λόγου το αληθές σας διαβάζω ακριβώς τι λέει το άρθρο στην παρ.4…
Στη συνέχεια μας είπατε, ότι «στις 24 Μαρτίου και μετά από πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε συνεδρίαση στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο αυτής και παρουσία της αρμόδιας Υφυπουργού Εσωτερικών, αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εφαρμόσει το σχέδιο της για έξοδο από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και μας ανετέθη η επίλυση του προβλήματος».
Δεν μας είπατε όμως με ποιο τρόπο σας ανετέθη η επίλυση του προβλήματος; Προφορικά, με υπουργική εγκύκλιο, με την ψήφιση κάποιου Νόμου!! Πως, εν λευκό; Ζητάμε να ενημερωθούμε και εμείς.
Ως Περιφερειακή Αρχή έχετε επανειλημμένα μιλήσει για Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμάτων, για σχέδιο δηλαδή μέσω διεθνούς διαγωνισμού, κλπ.κλπ., το οποίο θέσατε, όπως είπατε υπόψη των συμμετεχόντων στις διάφορες συσκέψεις που κάνατε με Δημάρχους και λοιπούς παράγοντες. Σαν ιδέα ακούγεται καλή για κάποιον που το ακούει όμως για πρώτη φορά. Ολοκληρωμένο Σχέδιο, ολοκληρωμένη πρόταση δεν έχουμε ακόμα δει, δεν έχουμε ακόμα ακούσει. Και αν υπάρχει, ποιά είναι αυτή; Έχετε τη βούληση να μας ενημερώσετε;
Σας θυμίζω, ότι στις 22/Φεβρουαρίου/2011, είχα καταθέσει επείγουσα ερώτηση στον κ. Περιφερειάρχη για το θέμα αυτό, με (6) έξι συγκεκριμένα ερωτήματα. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν πήρα. Τη μόνη απάντηση που πήρα από τον κ. Περιφερειάρχη, ήταν ότι θα υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση του Π.Σ πάνω στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην επόμενη συνεδρίαση. Τα ερωτήματα πάντως που είχαμε θέσει από τις 22/2/2011, παραμένουν ακόμα επίκαιρα και περιμένουν απαντήσεις.
Στις 10 Μαρτίου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προκήρυξη από την Υπερπεριφέρεια, με σκοπό την επιλογή συμβούλου διαδικασίας υλοποίησης του Περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων. Εσείς λέγατε και συνεχίζεται να λέτε, ότι η διαχείριση των απορριμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφερειακής Αρχής και των αιρετών Ο.Τ.Α.. Η Νομοθεσία ξέρουμε τι προβλέπει.
Εδώ όμως φαίνεται, ότι σας αγνόησε πλήρως ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και προχώρησε στην ανάρτηση της προκήρυξης. Τι μεσολάβησε και προχώρησε ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη συγκεκριμένη διαδικασία; Ο τοπικός τύπος σας θυμίζω έγραψε, ¨άδειασμα¨ Τατούλη στη Διαχείριση Σκουπιδιών. Ισχύει κάτι τέτοιο; Περιμένουμε πλήρη ενημέρωση και στο θέμα αυτό.
Είπατε επίσης κ. Αντιπεριφερειάρχη, ότι το πρόγραμμά σας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων στοχεύει στο να καταστήσει την Π.Π Περιφέρεια Αειφορίας και αναφερθήκατε στις 4 βασικές αρχές. Θα συμφωνήσουμε σε γενικές γραμμές στις αρχές αυτές τις οποίες τις θεωρούμε σωστές, δεδομένου ότι προβλέπονται και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Ξεχάσατε προφανώς να μας πείτε εάν έχει γίνει, εντός του πλαισίου αυτού του όποιου σχεδιασμού, η επιλογή-χωροθέτηση των χώρων συγκέντρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων και που; Όπως επίσης ξεχάσατε να μας πείτε, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες για την επιλογή των χώρων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμάτων;
Τέλος, δεν μας είπατε που βρισκόμαστε σήμερα σύμφωνα με τον νέο επικυροποιημένο περιφερειακό σχεδιασμό του 2010 και τις προτεινόμενες διαχειριστικές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για να σας διευκολύνω σας θυμίζω ότι είχαν προταθεί τρία σενάρια για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το προτεινόμενο σενάριο 1 - μια Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) ανά Νομό;
Το προτεινόμενο σενάριο 2 - Διανομαρχιακή συνεργασία 1; ή
Το προτεινόμενο σενάριο 3 - Διανομαρχιακή συνεργασία 2;
Ζητούμε σήμερα να μας πείτε ποια από τα τρία σενάρια προτείνετε ως Περιφερειακή Αρχή, πρώτον και δεύτερον, την συγκεκριμένη θέση που προτείνετε σε κάθε Νομό, ως χώρος εγκατάστασης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αυτό προβλέπεται ρητά από το Ν3852/άρθρο 186 κεφ.ΣΤ παρ.29. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα κάνετε. Δεν μας είπατε τίποτε! Αυτά είναι βασικά ερωτήματα και ζητούμε και περιμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις.
Δεν είμαστε εδώ, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είμαστε για να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις μας, τις προτάσεις μας και την εμπειρία μας στην δρομολόγηση λύσης και στον εκμηδενισμό καταστάσεων και απρόβλεπτων γεγονότων στο μέλλον. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που ζητήσαμε δύο φορές (μέσα στους τρεις πρώτου μήνες θητείας του νέου θεσμού) να έχουμε ενημέρωση ως Π.Σ. Σε καμία περίπτωση:
Δεν αγνοούμε το γεγονός, ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι και πολύπλοκο και πολύπλευρο και πολυεπίπεδο, όπως πολύ ορθά έχει τονίσει επανειλημμένως ο κ. Περιφερειάρχης.
Δεν αγνοούμε το γεγονός, ότι αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην επίλυση του προβλήματος απειλούμεθα με μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε.
Δεν αγνοούμε το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος (από όλες τις Κυβερνήσεις που πέρασαν) ήταν άστοχες και αναποτελεσματικές.
Συμφωνούμε μαζί σας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να είναι η περιφέρεια της αειφορίας και της ανάπτυξης. Συμφωνούμε μαζί σας στις 4 βασικές αρχές που πρέπει να στηρίζεται η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής. Συμφωνούμε μαζί σας στην άμεση δρομολόγηση δράσεων για την επίλυση του προβλήματος.
Πέστε μας όμως ολόκληρη την αλήθεια και όχι την μισή. Πέστε μας ολοκληρωμένη την πρότασή σας και όχι μισόλογα, για να έχετε και την δική μας συμβολή. Μην επιχειρήσετε να αιφνιδιάσετε τους πολίτες, γιατί τότε η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου